Οι φόβοι των ειδικών δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Τα πολλά κρούσματα κορονοϊού στους νέους φέρνουν και βαριές νοσηλείες. Ανοδος με 264 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 31 συνολικά οι διασωληνωμένοι.
Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι από τον κορονοϊό και η είδηση ότι και δεύτερος ανήλικος διασωληνώθηκε ήρθε να προκαλέσει όχι μόνο σοκ, αλλά και μεγάλο προβληματισμό. Οι ειδικοί εδώ και καιρό είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων στο «καλοκαιρινό κύμα» της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι φόβοι τους δυστυχώς επαληθεύτηκαν… Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες όλο και πιο πολύ ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να νοσήσουν βαριά. Ο ιός είναι ύπουλος, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν κάνει διακρίσεις κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη. Το είχε επισημάνει και ο ΠΟΥ, αλλά και πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το Σάββατο (22.08.2020) πέρα από την άνοδο στα συνολικά κρούσματα που είναι 264 με την Αττική να έχει πάνω από 90 εμφανίζει και αυξημένο το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που από 28 την Παρασκευή ανέβηκαν στους 31. Ανάμεσα και δυο ανήλικοι. Το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ και ένα αγόρι 15 ετών που σύμφωνα με πληροφορίες είναι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε και νέους να νοσούν βαριά»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους κρούει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίο φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Απάντησε μάλιστα και στις θεωρίες συνωμοσίας για τη χρήση μάσκας από τα μικρά παιδιά. «Οι τεκμηριωμένες παρουσιάσεις επιστημονικών δεδομένων και έγκυρα ρεπορτάζ δείχνουν την πραγματική εικόνα που έχουμε, όπως επίσης και η περιγραφή από ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που συχνά δεν δημιουργεί προβλήματα στα νέα άτομα, αλλά μπορεί να γίνει διασπορά από αυτά σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Εξάλλου όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός όπως συμβαίνει τελευταία στην Ελλάδα αρχίζουμε και βλέπουμε και νεαρότερα άτομα να νοσούν βαριά, να νοσηλεύονται και να χρειάζονται ακόμη και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».
Σχετικά με τα σχολεία και το το γεγονός ότι θα είναι μαζί 25 άτομα σε κάθε τάξη είπε: «Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η εμπειρία από κράτη που τα σχολεία έχουν ανοίξει συνεχίζουν να αναφέρουν ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει απλή λύση. Οι αρμόδιοι στην χώρα μας κινούνται με γνώμονα να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και ιδιαίτερα αν είναι παρατεταμένος. Αν υπήρχε δυνατότητα να είχαμε μικρότερες τάξεις θα βοηθούσε. Καταβάλλεται πάντως προσπάθεια το θέμα να αντιμετωπιστεί με μικρότερες τάξεις και τα διαλείμματα να μην γίνονται ταυτόχρονα και ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικά ωράρια».
Δείτε όσα είπε ο κ. Δημόπουλος
«Αυξημένη η ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες»
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσων του Mega, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.
«Από τη μία είναι αρνητικό ότι έχουμε αρκετά κρούσματα πάνω από τα 200, από την άλλη δεν έχουμε δει να ξεπερνιέται το ‘φράγμα’ των 300 που προβλέπουν κάποια μοντέλα».
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ».
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μεταφέρει το άνοιγμα σε μεταγενέστερο χρόνο. «Αναλόγως πως θα κινηθεί η πανδημία την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οκ για τις 7. Με βάση τα δεδομένα αυτήν την στιγμή δε φαίνεται ότι θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα».
Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης