Μια σειρά από νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, με την ελπίδα να μπει ένα φρένο στον “αόρατο εφιάλτη”. Σαφείς οι στόχοι των ειδικών για να ανακοπεί η… φόρα του κορονοϊού. Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει.
Ο κορονοϊός καλπάζει και η προσπάθεια αναχαίτισης του στη χώρα μας συνεχίζεται. Ο αόρατος εχθρός δείχνει τα δόντια του, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μια σειρά από νέα μέτρα την ώρα που οι ειδικοί δεν σταματούν κάνουν έκκληση για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων.
Τα κρούσματα παραμένουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και αυτός ήταν ο λόγος που ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.
Στην Αττική αποφασίστηκε απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Ειδικότερα, η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Σε Πάρο και Αντίπαρο για δέκα ημέρες (15/8-24/8) απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης. Επίσης αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ και οι συναθροίσεις πολιτών άνω των 9 ατόμων. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά στις εκκλησίες ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών, ενώ για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.
Ο δρόμος που έχει να διαβεί η Ελλάδα είναι δύσβατος, αλλά μπορεί να ομαλοποιηθεί αν γίνει πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και ειδικά από τους νέους. Αυτό είναι το κλειδί σύμφωνα με τους ειδικούς που τους αναφέρουν συνεχώς. Μέχρι μάλιστα να αποδώσουν τα μέτρα ενδέχεται τα κρούσματα να αυξηθούν, ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση. Στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι έχουν αυξηθεί και γι’ αυτό τον λόγο η ατομική ευθύνη θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή.
«Μάσκα και αποστάσεις ο χρυσός κανόνας»
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι νέοι καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή που προτιμά ο κορονοϊός με τον καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha να τονίζει. « Οι νέοι θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Αν φοράνε και οι δύο μάσκα μειώνει στο ελάχιστο τη μετάδοση του ιού. Ο χρυσός κανόνας είναι μάσκα και αποστάσεις από τις ευπαθείς ομάδες όταν επιστρέψουν από διακοπές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων. Έχουμε σήμερα 254 κρούσματα και υπάρχει διασπορά. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι 20-29 ετών»
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα 98 σημερινά κρούσματα στην Αττική. «Είναι επικίνδυνα τα κρούσματα στα αστικά κέντρα, γιατί μπορεί να γίνει μεγάλη μετάδοση. Δεν έχουμε άλλο όπλο στα χέρια από τα μέτρα και την επιτήρηση και το βασικό είναι αυτά να τηρούνται. Η Η διασπορά στην κοινότητα τώρα μεγαλύτερη απ’ ότι ήταν τον Μάρτιο και φανταστείτε τι θα γίνει όταν έρθει στο φθινόπωρο και ανοίξουν τα σχολεία. Προστατεύουμε τη χώρα μας και κάνουμε lockdown τηρώντας τα μέτρα. «Είναι σημαντικό η ενσυνείδητη τήρηση των μέτρων».
Σχετικά με τα σχολεία και κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξουν είπε: «Η κατάσταση δεν έχει καμιά σχέση με πέρυσι, καθώς πλέον έχουμε μια ολόκληρη σχολική χρονιά μπροστά μας. Είναι δύσκολη η τηλεδιδασκαλία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν, και το πώς θα το αποφασίσουμε στο τέλος του μήνα. Τώρα αν θα υπάρχουν μάσκες ή αν θα γίνει κυκλική λειτουργία ή αν θα έχουμε αποστάσεις θα αποφασιστεί τότε. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας».
«Το βασικό είναι να μην χρειαστούν νέα μέτρα»
Στην πιστή τήρηση των μέτρων στάθηκε η Μίνα Γκάγκα πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία μιλώντας στο Open προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα του κορονοϊού. «Θα πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκες. Είχαμε πολλές νοσηλείες στο νοσοκομείο, χάσαμε κάποιους ανθρώπους και πέρασαν δύσκολα όσοι κατάφεραν να νικήσουν τον ιό. Η θωράκιση είναι να προσέχουμε ο ένας τον άλλον».
Δεν έκρυψε τον φόβο της ότι αυτά που αποτρέψαμε την άνοιξη ίσως συμβούν τώρα. «Υπάρχει φόβος όσα αποτρέψαμε να τα βρούμε μπροστά μας. Δεν θέλουμε να κλειστούμε στα σπίτια μας και δεν είναι καλό για κανέναν. Πρέπει να προσέχουμε και να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον».
Στο ερώτημα αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν αρκετά ή χρειάζονται και άλλα επισήμανε. «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που πήραμε τα μέτρα. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τα μέτρα, πρέπει να είμαστε λογικοί άνθρωποι. Αφορά στους γονείς και τους αγαπημένους μας. Το βασικό είναι να μην χρειαστούν νέα μέτρα. Η μάσκα κάτω από τη μύτη ή στο λαιμό δεν προστατεύει. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι η μάσκα δεν επηρεάζει τους αναπνευστικούς αρρώστους».
«Μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων»
Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων.ο καθηγητής Μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας Παν. Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Παίζουμε κρυφτούλι με τον ιό. Μπορεί ο κόσμος να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι όμως ένας ιός που μεταδίδεται από τα σταγονίδια. Το γεγονός πολλοί νέοι έχουν αρρωστήσει και έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα αυξάνει τη διασπορά. Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους μεγαλύτερους.
Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού μέσα στην Ελλάδα και η κατάσταση είναι διαφορετική από τον Μάρτιο. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό γιατί η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι πολύ δύσκολη. Θα έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και είναι πιθανόν να αυξηθούν. Μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα θα έχουμε αύξηση τις επόμενες ημέρες. Όταν μπούμε στα νοσοκομεία θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε την κατάσταση. Βλέπουμε 20αρηδες που ήταν στα νησιά να βρίσκονται θετικοί».
Αναφέρθηκε και στην χρησιμότητα της μάσκας και πόσο σημαντική είναι στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Εγώ την μάσκα την έχω μπροστά μου. Την φοράμε και δεν παρεμβαίνει στην ζωή μας. Μόνο στο φαγητό να τη βγάζουμε. Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είναι το ευκολότερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε χωρίς να αλλάξει η ζωή μας».
Με πληροφορίες από ANT1, Open, Alpha
Πηγή: newsit.gr