Κορονοϊός: Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Νίκος Σύψας και Θωμάς Νιτσοτόλης αναλύουν στο ethnos.gr τι πήγε λάθος και σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ιατρική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με ταχύτατη γεωμετρική πρόοδο. Είναι φανερό πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία, στην αγορά αλλά και στο σύστημα υγείας που αρχίζει και πάλι να επιβαρύνεται.

Τα 78 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι η χειρότερη επίδοση από τις 2 Απριλίου ενώ για τέταρτη ημέρα τα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση πάνω από το 100%. Από τα 27 κρούσματα που είχαμε την Δευτέρα 27 Ιουλίου φτάσαμε στα 78 στις 31 Ιουλίου, δηλαδή, τριπλασιασμό των κρουσμάτων. Οι κυριότεροι λόγοι που φαίνεται να έχουν εκτινάξει τα κρούσματα κορονοϊού είναι το άνοιγμα των συνόρων αλλά και η χαλάρωση των μέτρων στην πλειοψηφία των πολιτών. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι και παθολόγοι.

Τα σύνορα και οι μάσκες

Μεταξύ αυτών, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Θωμάς Νιτσοτόλης: «Αυτό είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των προσωπικών μέτρων που αφορούν την προσωπική μας υγιεινή όσον αφορά την επαφή μας με τα άλλα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα φαινόμενα συγχρωτισμού, τα οποία παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς την τήρηση των ικανών αποστάσεων προς αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊούΗ μη χρήση προστατευτικών μασκών και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας αποτέλεσαν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αύξηση των νέων κρουσμάτων ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας με την διενέργεια σε πολύ μεγάλη έκταση του διαγνωστικού τεστ, η χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων από τον εγχώριο πληθυσμό συνετέλεσε στην αυξημένη καταγραφή ατόμων θετικών στον κορονοϊό».

«Συναθροίσεις χωρίς προφυλάξεις»

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, τονίζει πως οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην έλλειψη πειθαρχίας εκ μέρους των πολιτών: «Ελπίζουμε πως ο κόσμος θα καταλάβει πως ο κορονοϊός είναι ανάμεσά μας. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στα αστικά κέντρα διότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει, δεν τηρεί τα μέτρα και συμμετέχει σε κοινωνικές συναθροίσεις χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

«Τα πάντα εξαρτώνται από τους πολίτες»

Ο Νίκος Σύψας είπε πως ακόμα δεν είναι αργά, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αρκεί να γίνει τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο: «Για όλες τις δραστηριότητες και τις εργασίες υπάρχει πρόβλεψη. Εάν τηρηθούν τα όσα έχουμε ανακοινώσει δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η μετάδοση θα περιοριστεί και θα πέσουμε πάλι σε χαμηλότερα νούμερα μετάδοσης του ιού. Τα πάντα, όμως, εξαρτώνται από το πόσο οι πολίτες θα δείξουν πειθαρχία στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και σεβασμό στη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Εγκράτεια εν αναμονή εμβολιασμού»

Ο Θωμάς Νιτσοτόλης ήταν πάντα πιο αιχμηρός σχετικά με τις κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και τον τρόπο διασκέδασης των πολιτών χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης: «Τώρα είναι η ώρα δράσης του καθενός χωριστά αποτελώντας στάση υπεύθυνη τόσο στη διαφύλαξη της προσωπικής μας υγείας όσο και στη συνολικότερη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι κατανοητό ότι κανείς στις διακοπές του επιθυμεί τις κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν και την έξοδο σε καφέ, μπαρ και δη πλησίον των παραλιών μας, όμως αυτό το καλοκαίρι εν αναμονή του μαζικού εμβολιασμού που ελπίζουμε σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας, θα πρέπει να δείξουμε εγκράτεια, να υπάρχουν καθίσματα μόνο εντός των καφέ μπαρ και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να υπάρξει καθολική απαγόρευση ατόμων, τα οποία συνωστίζονται εκτός των προβλεπόμενων θέσεων εντός του μαγαζιού και εκτός των μαγαζιών. Που σημαίνει ότι προτείνουμε να απαγορευθούν οι συναθροίσεις εκτός μαγαζιών πολλών ατόμων, οι οποίοι εξ ορισμού μειώνουν την προστατευτική απόσταση ασφαλείας».

Δεκαπενταύγουστος προβληματισμού

Ο Θωμάς Νιτσοτόλης ανέφερε και έναν ακόμα λόγο που τα μπαρ αποτελούν εν δυνάμει εστίες μόλυνσης: «Δεν γίνεται να βλέπουμε εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ ανθρώπων που πίνουν ποτά και διασπείρουν τον κορονοϊό. Οταν κανείς είναι σε ένα μπαρ λόγω της δυνατής μουσικής σημαίνει ότι μιλά πιο δυνατά, άρα τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας μπορούν να ταξιδέψουν παραπάνω από την απόσταση των δύο μέτρων και θα μπορούσαν δυνητικά να μολύνουν αποτελεσματικά πολλά ακόμη παρευρισκόμενα άτομα. Ο Δεκαπενταύγουστος που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας φέτος θα πρέπει να αποτελέσει γεγονός προβληματισμού, που αυτό σημαίνει ότι την αγάπη μας προς το πλησίον μας την αποδεικνύουμε έμπρακτα φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις».

Πηγή: ethnos.gr