Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τα δείγματα που συλλέγονται σε νησιά, λόγω έλλειψης υποδομών, στέλνονται στην Αθήνα, με αποτέλεσμα άνθρωποι που προσβλήθηκαν να δηλώνονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας – Στην πραγματικότητα οι εστίες βρίσκονται εκεί που οι ασθενείς πήγαν διακοπές

Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά από όσα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα δείγματα που συλλέγονται σε νησιά, λόγω της έλλειψης υποδομών, στέλνονται στην Αθήνα, με αποτέλεσμα άνθρωποι που προσβλήθηκαν στα νησιά, να ταυτοποιούνται και να δηλώνονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εμφανίζονται πολλά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στην πραγματικότητα οι εστίες βρίσκονται εκεί που οι ασθενείς πήγαν διακοπές.

Οπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος «στα νησιά δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ να πάρουν δειγματα και τα λίγα που λαμβανονται στέλνονται στην Αθήνα για ελεγχο. Καθυστερούν δυο ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ οι επισκέπτες αλωνίζουν τη περιοχή και διασπείρουν τον ιό. Σε πολλα νησια και άλλα τουριστικά μέρη τα Κέντρα Υγείας, δεν παίρνουν ούτε δειγματα.
Όσοι κάτοικοι ή επισκέπτες εμφανίζουν συμπτώματα καλούνται να πάνε στο κοντινότερο Νοσοκομειο, χωρίς όμως να ελέγχονται εάν όντως πήγαν.

Με ήπια συμπτώματα κανείς τουριστας δεν επισκέπτεται νοσοκομείο και συνεχίζουν τις διακοπές τους. Πολλοί φεύγουν με ιδιωτικά σκάφη από νησιά και κάνουν τεστ σε νοσοκομεία άλλης πόλης και δηλώνονται εκεί ως κρούσματα», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην  Κέρκυρα, όπου «δείγματα παίρνουν στο λιμάνι οι ελάχιστοι νοσηλευτές του νοσοκομειου που δεν είναι δουλειά τους. Τα δείγματα στέλνονται Αθήνα. Τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά σε δυο ημέρες και οι τουρίστες αλωνίζουν  μεχρι να ειδοποιηθούν ότι είναι θετικοί και να μπουν σε  καραντίνα σε ξενοδοχείο αναφοράς».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει παράλληλα ότι στην Πάρο και την Αντίπαρο μέχρι τώρα στο στο Κέντρο Υγειας «ταυτοποιηθηκαν πάνω από 30 κρουσματα, οι  περισσότεροι τουρίστες ενώ πάνω από 50 κανουν κάθε ημέρα τεστ κοροναϊου».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών. Ειδικά τώρα Δεκαπενταυγουστο».

Πληροφορίες: in.gr

Πηγη: alfavita.gr
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 254 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα-2 θάνατοι
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Ακόμη 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού σήμερα-Ο χάρτης στην Ελλάδα: 22 εισαγόμενα κρούσματα – 98 Αττική – 76 Θεσσαλονίκη