Η εισβολή στη ζωή μας της παραλλαγής Όμικρον που δημιούργησε ο νέος κορωνοϊός, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να χρησιμοποιούμε μάσκες υψηλής προστασίας για να αποφύγουμε – όσο αυτό είναι δυνατόν – την μόλυνση από αυτήν.
Ωστόσο οι μάσκες Ν95, ΚΝ95 κ.λπ. είναι πιο ακριβές από τις κοινές χειρουργικές και η καθημερινή αντικατάστασή τους είναι δαπανηρή. Υπάρχει άραγε τρόπος να ξαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια; Δύο λοιμωξιολόγοι από τις ΗΠΑ απαντούν καταφατικά. Αρκεί να τις χειριζόμαστε πολύ προσεκτικά και να προσέχουμε να μην επιμολύνουν άλλα αντικείμενα, τονίζουν.
Ο Dr. Joe Castaldo, λοιμωξιολόγος στον ιατρικό όμιλο OhioHealth, και η Dr. Jessica Shepherd, αρχίατρος στον όμιλο VeryWell Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό WBNS-TV ότι το κλειδί είναι να τις τοποθετήσουμε σε μία κλειστή, χάρτινη σακούλα.
«Η ανησυχία με τις μάσκες είναι ότι θα είναι μολυσμένες με σταγονίδια που φέρουν τον κορωνοϊό», είπε ο Dr. Castaldo. «Αν όμως η μάσκα παραμείνει σε ένα κλειστό, ξηρό περιβάλλον για μερικές ημέρες, ουσιαστικά θα αποστειρωθεί και πάλι».
«Η χάρτινη σακούλα είναι το μέσον», πρόσθεσε η Dr. Shepherd. «Το σημαντικό είναι να αποφευχθεί η επιμόλυνση επιφανειών και ατόμων, καθώς και να παραμείνει η μάσκα σε ξηρό περιβάλλον. Σε τέτοιου είδους περιβάλλον ο κορωνοϊός δεν επιζεί για πολύ πάνω της».
Όταν το περιβάλλον είναι ξηρό και η μάσκα είναι κλεισμένη σε χάρτινη σακούλα, μετά από 1-2 μέρες είναι πάλι καθαρή, υποστηρίζουν. Αυτό όμως ισχύει για τον απλό κόσμο και όχι για τους εργαζόμενους στην Υγεία. Οι εργαζόμενοι αυτοί εκτίθενται σε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Απολύμανση στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία, οι μάσκες Ν95 μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια έως και 25 φορές, εφ’ όσον απολυμανθούν σωστά, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση American Journal of Infection Control επιστήμονες από τις ΗΠΑ, ο ψεκασμός με υπεροξείδιο του υδρογόνου (VPH) είναι ό,τι χρειάζεται. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι το γνωστό μας οξυζενέ. Ο ψεκασμός με αυτό είναι μία κλασική μέθοδος απολύμανσης.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) απολύμαναν αλλεπάλληλες φορές μάσκες Ν95 με αυτή τη μέθοδο. Ύστερα από κάθε απολύμανση ήλεγχαν την λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους σε ομάδα εθελοντών.
Όπως διαπίστωσαν, μετά από 25 κύκλους απολύμανσης, εξακολουθούσαν να διηθούν αποτελεσματικά τον αέρα. Επιπλέον, δεν είχε μεταβληθεί η αναπνευστική ακεραιότητά τους.
Στην έρευνα εξετάστηκαν επτά διαφορετικά είδη από μάσκες Ν95, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Η έσχατη λύση
Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι ο ψεκασμός με διάλυμα με 70% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα επίσης μπορεί να απολυμάνει τις μάσκες, αλλά μόνο για μία φορά. Ύστερα, η διηθητική ικανότητά τους μειώνεται.
Πάντως, η επαναχρησιμοποίηση των μασκών υψηλής προστασίας είναι η έσχατη λύση στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Οι ειδικοί τονίζουν πως, όπως οι χειρουργικές, έτσι και αυτές οι μάσκες έχουν κατασκευαστεί για να απορρίπτονται μετά από κάθε χρήση.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή: iatropedia.gr