Σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες εκτιμά ο Χαράλαμπος Γώγος. Εμφανίζεται θετικός στο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική παρά την πτώση του δείκτη θετικότητας.
Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που υπάρχει πτώση, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων βρίσκεται στο λεκανοπέδιο.
Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 νέα σήμερα Πρωτοχρονιά ενώ ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική επιδείνωση σε κάποιες περιοχές.
Όσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων είναι ως εξής:
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 52
Δυτικός Τομέας Αθηνών 38
Ανατολική Αττική 32
Δυτικής Αττικής 26
Βόρειος Τομέας Αθηνών 21
Νότιος Τομέας Αθηνών 21
Πειραιώς 20
Στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό ο Πειραιάς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με 24,86 κρούσματα και ακολουθεί ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 20,71 και η Δυτική Αττική με 16,16.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 7,76 κρούσματα, στην Ανατολική Αττική (6,37), στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (5,05) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (3,55).
Το πρόβλημα όπως φαίνεται έχει μετατοπιστεί από τη Δυτική Αττική που παρουσιάζει βελτίωση και επικεντρώνεται στον Περαία και στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Άλλωστε πριν λίγες ημέρες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ήταν στo «κόκκινο».
Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.
Πέφτει ο δείκτης θετικότητας
Στα ευχάριστα νέα τώρα περιλαμβάνεται η νέα πτώση του δείκτη θετικότητας ο οποίος την Πρωτοχρονιά κινήθηκε στο 2,08. Πολύ κάτω δηλαδή από το 4 που έχουν θέσει ως όριο οι ειδικοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες όπου θα φανεί η όποια χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Αναλυτικά η διακύμανσή του δείκτη θετικότητας από την περασμένη Τρίτη (22.12.2020) έως και σήμερα, Παρασκευή (01.01.2021) έχει ως εξής:
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 – 2,50
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 – 2,70
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 – 2,75
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020 – 1,85
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 – 4,40
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 – 5.50
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 – 6,40
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 – 3,20
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 – 2,60
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 – 2,90
Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 – 2,08
Γώγος: Σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες
Αισιόδοξος πως σε ένα χρόνο θα είμαστε χωρίς μάσκες εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως τόνισε «θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται».
Επίσης επεσήμανε πως κερδίσαμε ένα στοίχημα το οποίο ήταν η ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε μέσα σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα.
Θετικός στο άνοιγμα σχολείων στις 11 Ιανουαρίου
Όσον αφορά το άνοιγμα σχολείων ο κ. Γώγος, αναφορικά με τη κρίσιμη συνεδρίαση τη Δευτέρα, τόνισε πως είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία.
“Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.
Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων παραδέχθηκε πως «δεν το βλέπω για άμεσα» πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.
«Κλειδί» για τις όποιες αποφάσεις η Αθήνα
Για την Αττική σημείωσε πως φαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι βελτίωση, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και αν στην Αττική συμβεί κάτι πχ μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες.
«Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια».
Lockdown: Εντός του μήνα οι αποφάσεις για σχολεία και λιανεμπόριο
Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι ο πιο κρίσιμος του δεύτερου κύματος της πανδημίας με την Ελλάδα. Η μεγάλη κινητικότητα του κόσμου, προκαλεί διασπορά του ιού και αύξηση κρουσμάτων.
Ωστόσο, ο Γενάρης θα είναι μήνας αποφάσεων όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega. Έτσι, στις 4 Ιανουαρίου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη σχετική τηλεδιάσκεψή της, προκειμένου να αποφασισθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων.
Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου.Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά.
Πάντως, από την κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, για κοινωνικούς λόγους. Ακόμα, στο πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Οι ειδικοί, αναμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή πόση διασπορά και κρούσματα θα σημειωθούν μετά τον συγχρωτισμό των γιορτών.Τέλος, οι αποφάσεις για την εστίαση θα πάνε στο τέλος του μήνα.
Πηγή: newsit.gr