Εστίες μόλυνσης στα νοσοκομεία, γάμοι και νεανικά πάρτι δημιουργούν το εκρηκτικό «κοκτέιλ» του κορονοϊού

Οεφιάλτης του κορονοϊού επέστρεψε και ολόκληρη η χώρα µπαίνει ξανά σε επιφυλακή. Τα αυστηρά µέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήµα πριν ξεφύγει ο αριθµός των νέων κρουσµάτων και επιταχυνθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Γι’ αυτό, τον Αύγουστο θα εφαρµοστούν σκληρά µέτρα που θυµίζουν ηµέρες καραντίνας, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση µάσκας ακόµη και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων. Τα όρια που έβαλε η κυβέρνηση στοχεύουν στις κοινωνικές συναθροίσεις, αφού εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβληµα.

Ετσι, µέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα ισχύσει το όριο των 100 ατόµων σε κηδείες, γάµους και βαπτίσεις. Αλλωστε, ο κόκκινος συναγερµός χτύπησε όταν εντοπίστηκαν απανωτά κρούσµατα σε γάµο στη Θεσσαλονίκη. Ακόµα µία εστία κινδύνου, τα πάρτι και τον συνωστισµό σε νυχτερινά κέντρα και beach bars, η κυβέρνηση την αντιµετωπίζει µε την απαγόρευση των ορθίων πελατών. Ετσι, τις επόµενες ηµέρες σε όλους τους χώρους διασκέδασης θα επιτρέπονται µόνο καθήµενοι πελάτες. Επίσης, Ελληνες και ξένοι επισκέπτες θα περάσουν όλο τον Αύγουστο µε µάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των χώρων εστίασης.

Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέβαλε τη χρήση µάσκας και στους λατρευτικούς χώρους, ενώ παρατείνονται τα µέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα µέρη, καθώς και η αναστολή πτήσεων από ΤουρκίαΑλβανίαΒόρεια Μακεδονία έως τις 15 Αυγούστου. Επίσης, έχει παραταθεί η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους έως 31 Αυγούστου. Επεκτείνονται, ακόµη, οι περιορισµοί κυκλοφορίας των διαµενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δοµές κάθε είδους της χώρας.

Καθοριστικής σηµασίας αναµένεται να είναι το τελευταίο 15νθήµερο του Αυγούστου που θα κρίνει εάν η χώρα µας θα µπει στο φθινόπωρο µε ανοιχτό το ενδεχόµενο για επιβολή πιο αυστηρών µέτρων ή θα µπει σε τροχιά αποκλιµάκωσης. Η γραµµή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίµου είναι να πραγµατοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα περιστατικά που εντοπίζονται τυχαία ή από εργαστηριακούς ελέγχους, αλλά και στο περιβάλλον τους, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα νησιά, όπου αναµένεται να περάσουν µεγάλο µέρος των διακοπών τους οι Ελληνες, οι οποίοι σε µεγάλο ποσοστό φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι ανάµεσά µας κυκλοφορεί ακόµη ο κορονοϊός.

Αξιοσηµείωτο είναι, πάντως, ότι τις τελευταίες ηµέρες η αύξηση των κρουσµάτων στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη απέδειξε στις Αρχές ότι… από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού µας ήρθε. Και αυτό διότι, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, ενώ ο φόβος ήταν µην αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά λόγω τουρισµού, τελικά απεδείχθη ότι η διασπορά µέσα στην κοινότητα µπορεί να γίνει µε µεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι περιµέναµε.

Ενα ακόµα θέµα που απασχολεί εντόνως τις τελευταίες ηµέρες τους επιστήµονες είναι η ηλικιακή καταγραφή των κρουσµάτων. Ενώ αρχικά όλοι θεωρούσαν ότι πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωµένοι και όσοι είναι άνω των 65 ετών, τελικώς ο κορονοϊός άρχισε να χτυπά και τις νεότερες ηλικίες, έστω και αν δεν νοσούν βαριά. Παραµένει όµως ο φόβος για περαιτέρω µετάδοση του ιού στις µεγαλύτερες ηλικιακές οµάδες.

Ο Μητσοτάκης «χτυπά» τον Ελληνα στο φιλότιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε για μία ακόμα φορά σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι μόνο αν γυρίσουμε στην συμπεριφορά του προηγούμενου τριμήνου θα βγούμε ως χώρα και πολίτες, αλώβητοι από τον κορονοϊό, τα κρούσματα του οποίου αυξάνονται καθημερινά. «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τον Covid-19.

Επιστολή προς όλους τους δημάρχους της χώρας

Κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών ώστε να αποφεύγουν πανηγύρια με συγχρωτισμό και συναυλίες που εξελίσσονται σε…γλέντια, ζητά από τους δημάρχους όλης της χώρας ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αντίστοιχη επιστολή έστειλε στους δημάρχους της Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα covid-19 στην συγκεκριμένη περιφέρεια

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑνατροπή νταλίκας στην Πατρών – Πύργου με 2 τραυματίες
Επόμενο άρθρο«Εκλογές το Φθινόπωρο»