Ειδική αναφορά σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι κατά του κορονοϊού κάνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έκρουσε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Οπως ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, «είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε». Επίσης, τόνισε: «Δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης, που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου». Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, «δεν θα βγάλουμε τον στρατό στον δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών», περιέγραψε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν, δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Αναφορικά με το εμβόλιο, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο ίδιος ανέφερε πως «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί, τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί», υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες».

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας. «Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας», τόνισε ο καθηγητής.

«Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν», παρατήρησε ο καθηγητής ενώ για το ρωσικό εμβόλιο ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στον διεθνή ιατρικό Τύπο. Μένει να το δούμε». Μάλιστα, σημείωσε: «Τον επόμενο χρόνο, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, θα ζήσουμε με τον ιό», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ είπε πως «θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Με αυτά τα δεδομένα, «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Πόσα τεστ έγιναν μέχρι σήμερα – Τι απαντά ο Κοντοζαμάνης στις καταγγελίες εργαζομένων
Επόμενο άρθρο«Αντιπλοίαρχε, είσαι μάγκας» είπε ο υπουργός Άμυνας στον κυβερνήτη της φρεγάτας Λήμνος