Με τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι συνεχώς στο «κόκκινο», να επικρατεί συνωστισμός στις πλατείες – παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα – η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, θεωρείται πολύ κρίσιμη. Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό φαίνεται πως θα κρίνουν εάν θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.
Από τη μία, ο αριθμός των κρουσμάτων και του ρυθμού εισαγωγών στις ΜΕΘ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί από την άλλη όμως, οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί και όλα μπορεί να ανατραπούν μέσα σε λίγες ώρες. Με αυτές τις συνθήκες στο τραπέζι, κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που τέθηκαν στην Αττική προκειμένου να κρίνουν αν θα αποφασίσουν τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών, πιθανότατα και στις μετακινήσεις των πολιτών.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Προς το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει από τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, έχουν την αντίδραση που επιθυμούν. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα κρίσιμα δεδομένα, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, όπως επισήμανε, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά για να περιοριστεί ο ιός και να αποφύγουμε το lockdown».
Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έτοιμος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, παρά την έντονη φιλολογία περί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί παρά έσχατο «όπλο». Αυτό το είχε δηλώσει, άλλωστε, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μία από τις ενημερώσεις του για την πορεία της πανδημίας.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική, όπως είχε γράψει και το ethnos.gr. Κι αυτό αναφέρει σήμερα και η Καθημερινή, τονίζοντας με δημοσίευμά της, ότι lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιο αυστηρά μέτρα μόνο στην Αττική, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα εξής:
- Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο εκεί όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού
- Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Προφανώς θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα αφορούν σε μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους όπως και την περίοδο της καραντίνας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
- Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των εστιατορίων και μπαρ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται το μοντέλο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ρολά να «κατεβαίνουν» στις δέκα.
- Η καθιέρωση ειδικής ώρας για την προσέλευση ατόμων άνω των 65 ετών και μελών ευπαθών ομάδων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία τους.
Όσον αφορά στο lockdown στην παρούσα φάση οι λόγοι που κάνουν την κυβέρνηση να το αποκρούει είναι δύο: Πρώτον, το σύστημα υγείας επιδεικνύει αντοχές και δεύτερον η μάχη με τον κορονοϊό θα εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα.
Πηγή: ethnos.gr