Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χώρα μας, λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, εξαιρετικά ανήσυχη δηλώνει η επιστημονική κοινότητα από την αυγουστιάτικη αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, της διασποράς και του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών που πέφτει. Οι ειδικοί, στο Ανοικτό Κανάλι, χαρακτηρίζουν πολύ κρίσιμο το 10ήμερο που διανύουμε και προειδοποιούν πως με τη στάση τους οι νέοι μακραίνουν την αλυσίδα μετάδοσης.
Κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα συνεπείς ως προς την εφαρμογή των μέτρων και τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως τόνισε, «τα φαινόμενα χαλάρωσης, όσο ασήμαντα και εάν πιστεύουμε ότι είναι, δρουν αθροιστικά, τροφοδοτώντας την ίδια την πανδημία. Αντίθετα οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Και αυτή τη στιγμή αυτό πρέπει να κάνουμε. Να σταματήσουμε με τη συμπεριφορά μας τη διασπορά του ιού. Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι σε μερικές ημέρες με ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή από την εξέλιξη της πανδημίας «δεν υπάρχει κανένας λόγος απόλυτου πανικού. Υπάρχει όμως λόγος απόλυτης εγρήγορσης και επιφυλακής». Και πρόσθεσε, «αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της περιόδου και των χαρακτηριστικών που τη συνοδεύουν, την ανάγκη για ξεκούραση, για χαλαρότητα. Δεν λέμε μην ξεκουραστείτε, λέμε να γίνει αυτό με προσοχή».
Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε σημειωθεί ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς έφτασαν τα 262. Ωστόσο και σήμερα, Πέμπτη, ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 200.
1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό, καθώς ήδη σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Τελευταίος ήταν ένας 70χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από Κατερίνη. Νωρίτερα έχασαν τη ζωή τους δύο ηλικιωμένες, οι πρώτες από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Μία 91χρονη, η οποία νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μια 88χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ ήταν το πρώτο θύμα από τον οίκο ευγηρίας.
Πλέον, τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 221, ενώ η αγωνία είναι μεγάλη για την πορεία της υγείας των ηλικιωμένων που προσβλήθηκαν μαζικά από τον κορονοϊό. Μετά τον επανέλεγχο των ηλικιωμένων στο γηροκομείο επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι θετικά κρούσματα την Πέμπτη, φτάνοντας συνολικά τα 42.
Μετά τις ανησυχητικές διαστάσεις που πήραν τα κρούσματα στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, και τους θανάτους που προκλήθηκαν, αποφασίστηκε η αναστολή μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 των επικεπτηρίων σε γηροκομεία και σε μονάδες φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και χρονίως πάσχοντες.
Σε έγγραφο που έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης, 13 Αυγούστου στις περιφέρειες της χώρας και στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ορίζεται αυτή η πρόβλεψη, που συνδέεται με την πρόληψη και την προστασία από τη νόσο Covid-19 ευάλωτων ομάδων. Το έγγραφο-εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργου Σταμάτη, ο οποίος ζητά επίσης την αυστηρή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων Covid-19.
Οι υπεύθυνοι κλειστών δομών για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και για χρόνια πάσχοντες καλούνται μέχρι τέλος Αυγούστου να μην επιτρέπουν επισκέψεις. Η προτροπή έρχεται μετά την καταγραφή μεγάλης αύξησης κρουσμάτων πανελλαδικά και «με δεδομένη την ευαλωτότητα των ατόμων» που διαβιούν στις κλειστές δομές φροντίδας.
Πηγή: ethnos.gr