Αυτή είναι η άποψη κάποιων ειδικών στις ΗΠΑ, σχετικά με τις μεθόδους που πρέπει το (κάθε) κράτος να εφαρμόζει, για να περιορίσει τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός).
Η θερμοκρασία ενός ατόμου, ακόμη και όταν λαμβάνεται με ακρίβεια, δεν είναι πάντα ένδειξη πρώιμης λοίμωξης από κορονοϊό και συχνά δεν μπορεί καν να δείξει αν κάποιος είναι άρρωστος, ακόμα και όταν βρίσκεται στο πιο μεταδοτικό στάδιο της νόσου προς τους άλλους γύρω του.
Οι δημόσιες μετρήσεις με θερμόμετρο σε μέρη όπου θέλουμε αυστηρό έλεγχο του κοινού για τυχόν ασθενείς με COVID-19 είναι ένα επικίνδυνο “θέατρο πανδημικής ασφάλειας”, που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν την ζωή τους με τον ψευδή εφησυχασμό ότι δεν έχουν τίποτα, κάτι που δεν μπορεί να διαπιστωθεί απλά με το αν έχουν εκδηλώσει πυρετό ακόμα ή όχι.
“Αν ο στόχος είναι να ελέγχουμε ανθρώπους που φτάνουν σε ένα λόμπι κτηρίου ή σε κάποιο σημείο εισόδου, τότε είναι κυρίως θέατρο”, δήλωσε ο Inder Singh, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έξυπνων θερμομέτρων Kinsa. “Αυτές οι καταστάσεις όπου δεκάδες άνθρωποι περνούν από το κάθε μηχάνημα μέτρησης είναι γεμάτες λάθη. Πολύ ειλικρινά, μέχρι τη στιγμή που θερμομετρούμε τους ανθρώπους, είναι πολύ αργά”.
Αντ’ αυτού, τα θερμόμετρα πρέπει να είναι μόνο ένα από τα πολλά πρωτόκολλα προστασίας έναντι του κορονοϊού, αλλά να χρησιμοποιούνται πριν καν οι άνθρωποι βγαίνουν δημόσια και εκθέτουν άλλους σε κίνδυνο.
Κορονοϊός: Πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν αρχικά πυρετό και αυτό είναι γνωστό
Οι πρώτες δύο μέρες μιας νόσου COVID-19, όταν ένα άτομο είναι ίσως στην πιο μολυσματική του φάση, συχνά δεν περιλαμβάνουν πυρετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρώστησαν, αφότου συγχρωτίστηκαν σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εκκλησίες και γηροκομεία.
“Θα μπορούσατε να βρίσκεστε στο εστιατόριο, να αισθάνεστε απόλυτα καλά και να αρχίσετε να ανεβάζετε πυρετό”, δήλωσε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. “Είναι επειδή ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί εκείνη τη στιγμή που η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική”.
Ακόμη και εκείνοι που εμφανίζουν πυρετό νωρίς, συχνά έχουν μέτριο ή χαμηλό πυρετό, που είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμος, κάτω από 37,7 βαθμούς Κελσίου. Μερικοί ασθενείς δεν αναπτύσσουν καθόλου σαφή συμπτώματα της λοίμωξης.
Οι δημόσιες μετρήσεις θερμοκρασίας θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα από τα μισά από όλα τα μολυσμένα άτομα, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιούνιο.
Ένα νοσοκομείο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μέτρησε τις θερμοκρασίες 34 ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα για την COVID-19 από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και διαπίστωσε ότι μόνο περίπου το 20% αυτών είχαν πυρετό την στιγμή της θερμομέτρησης.
Επομένως, τις πιο κρίσιμες στιγμές για την απομόνωση ατόμων με κοροναϊό, τα θερμόμετρα ενδέχεται να μην εντοπίσουν το πρόβλημα. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που είναι τόσο επικίνδυνα.
“Μέχρι τη λήψη της θερμοκρασίας κάποιου στο λόμπι ή στην είσοδο του σχολείου, είναι πολύ αργά”, είπε ο Inder Singh. “Έχουν ήδη εξαπλώσει την ασθένεια. Ήταν ήδη σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήταν ήδη σε ένα λόμπι με άλλους”.
Υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι δημόσιες θερμομετρήσεις για την COVID-19 είναι σαν θέατρο.
Ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχε ελέγξει περισσότερους από 46.000 ταξιδιώτες που έφτασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα, ελπίζοντας να σταματήσουν την ασθένεια στα αμερικανικά σύνορα. Από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες άτομα που ελέγχθηκαν για πυρετό, μόνο ένας βρέθηκε αργότερα θετικός για τον κορονοϊό.
Είναι όμως σαφές ότι ο κορονοϊός βρήκε πολλούς άλλους τρόπους για να μπει (και) στις ΗΠΑ.
Το CDC δεν αναφέρει καν τον πυρετό και την θερμομέτρηση στις οδηγίες που δίνει στους ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες υψηλού κινδύνου. Τουναντίον επισημαίνει το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση κοινωνικής απόστασης.
Ο δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής γιατρός στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την πανδημία, υποστηρίζει τώρα ότι οι υγειονομικές μονάδες που ελέγχουν ανθρώπους οι οποίοι εισέρχονται σε δημόσιους χώρους είναι πιο χρήσιμο “να κάνουν ερωτήσεις” σχετικά με το πώς αισθάνεται ο καθένας, αντί να κάνουν απλά μια θερμομέτρηση. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για την αποφυγή της εξάπλωσης ιών, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα μπορεί να νιώσει κανείς από το παρηγορητικό “θέατρο πανδημικής ασφαλείας”.
Πηγή: https://www.businessinsider.com
Πηγή: iatropedia.gr