Κορονοϊός: Τι προτείνουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Pupils of the protestant high school "Zum Grauen Kloster" wear face masks during their lesson on the first day after the summer holidays, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Berlin, Germany, August 10, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch

Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η καθηγήτρια παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου εξήγησε μιλώντας στo Open πως έχει η κατάσταση με τα παιδιά και κατά πόσο μπορούν να γίνουν φορείς του ιού. «Τα παιδιά κάτω των 11 ετών δεν νοσούν και δεν κολλούν τους μεγάλους. Οι μεγάλοι κολλούν τους μικρούς. Τα παιδιά πολύ συχνά δεν κάνουν βήχα και όταν δεν έχουν βήχα δεν διασπείρουν τον ιό στους άλλους».

Έκανε εξάλλου γνωστές και τις προτάσεις της για τις συνθήκες κάτω από ποιες συνθήκες τα παιδιά πρέπει να μπουν στις τάξεις. «Στο δημοτικό σχολείο να μην φορούν μάσκα και διαιρέσουμε τις τάξεις στα δύο ή να βρούμε μεγαλύτερες αίθουσες και να τηρούνται οι αποστάσεις. Επίσης οι μαθητές να μην κάνουν διάλειμμα όλοι μαζί και επίσης να μην συμπίπτουν τα διαλείμματα με όλους τους μαθητές.  Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ασυζητητί οι μαθητές να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις Να φορούν επίσης υποχρεωτικά μάσκα δάσκαλοι και καθηγητές».

Η κ. Γιαμαρέλου εμφανίστηκε υπέρ της χρήσης της μάσκας. «Υπάρχει ανησυχία… Είναι στο χέρι μας να απαλλαγούμε από το δεύτερο κύμα. Η μάσκα είναι εκείνη που μπορεί να το αποτρέψει το δεύτερο κύμα, να έχουμε λιγότερα κρούσματα και ακόμα πιο λίγους νεκρούς».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, «βόμβες» διασποράς του ιού και γι’ αυτό πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί ο ιός.

Πηγή: newsit.gr