Κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα μπορεί να είναι σοβαρότερο από το πρώτο – Οι σπινθήρες που πρέπει να σβήσουμε

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Δημητρακόπουλος. Πως θα προλάβουμε μια έξαρση της πανδημίας. Τι αναφέρει για τη χρήση μάσκας. Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων.

“Καμπανάκι” κινδύνου χτύπησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφορικά με τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως ο κορονοϊός είναι εδώ και πάντα επικίνδυνος.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του ANT1 και στην ερώτηση για το αν ανησυχεί για μια έξαρση της επιδημίας τόνισε πως “υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια. Αυτούς τους σπινθήρες πρέπει να τους σβήσουμε. Και αυτοί οι σπινθήρες εκπέμπουν ένα μήνυμα που πρέπει να απορροφηθεί από την ελληνική κοινωνία ώστε να σπεύσουμε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο της έξαρσης του κορονοϊού”.

Όσο για το ενδεχόμενο έξαρσης στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου και για μια πολύ δύσκολη κατάσταση από τον Οκτώβριο ξεκαθάρισε ότι “αυτό είναι υπαρκτό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί και με ομοψυχία και με σύνεση θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε. Όλοι μαζί και οι θεσμικοί και όλη η ελληνική κοινωνία. Ο κορονοϊός είναι εδώ και πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει”.

Για τα εισαγόμενα κρούσματα και για το αν ελέγχονται όλα τόνισε πως “οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμοι. Δεν είναι τυχαίοι έλεγχοι. Ανιχνεύονται οι ταξιδιώτες εκείνοι που είναι υψηλού κινδύνου, υψηλής πιθανότητας να συνιστούν κρούσμα. Άρα λοιπόν είναι οι πιθανότεροι εκείνοι που ελέγχονται. Οι υπόλοιποι λοιπόν είναι χαμηλής πιθανότητας. Προφανώς όχι μηδενικής αλλά χαμηλότερης δυνατότητας από εκείνους οι οποίοι ελέγχθησαν”.

Σε ερώτηση για το αν τα πανηγύρια των προηγούμενων μηνών έχουν οδηγήσει σε χαλάρωση παραδέχθηκε πως “είναι ο ενθουσιασμός ο μεσογειακός είναι και η κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαμε υποστεί για αρκετές εβδομάδες. Νομίζω πως είναι κατανοητό αυτό αλλά δεν θα πρέπει να μας ξεφύγει η ουσία του πράγματος. Και η ουσία είναι πως ο κορονοϊός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν έχουμε την απαιτούμενη εγρήγορση και αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Και πρέπει όλοι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου κύματος κορονοϊού στην ελληνική κοινωνία”.

Για τη χρήση της μάσκας και κατά το πόσο σημαντική είναι τόνισε ότι “ η μάσκα είναι πολύ σημαντική γιατί είναι μια φραγή. Προστατεύει περισσότερο τους άλλους από εμάς, προστατεύει και εμάς από τους άλλους σε λιγότερο βαθμό και αν χρησιμοποιηθεί σε κλίμακα μέσα στην κοινωνία σίγουρα θα περιορίσει τη μετάδοση. Αυτό το υπαγορεύει και η κοινή λογική, το υπαγορεύει και η επιδημιολογία, νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο αποτροπής και η χρήση της μάσκας θα πρέπει να αναβαθμιστεί”.

Αύξηση στα ημερήσια κρούσματα – Στο 0,4 ο δείκτης Rt

Αύξηση στο μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων παρατηρείται στην Ελλάδα σύμφωνα με την 9η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19.

Η έκθεση αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου, στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν τα 35 ανά μέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4).

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία και το γεγονός πως η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και πως συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Να σημειωθεί πως καθημερινά σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.

Έτσι αποφασίστηκε η διέλευση ανθρώπων από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

37 τεστ ανά 1000 κατοίκους

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου, στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, την Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Πηγή: newsit.gr