Η επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζει ανησυχίες για την έξαρση ενός δεύτερου κύματος μέσα στο καλοκαίρι.
Σε αυτές τις επιφυλάξεις, που διαπιστώθηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Παρασκευή. Ο λοιμωξιολόγος ευχήθηκε το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του κορωνοϊού.
Πώς το καλοκαίρι αποδυναμώνει τον κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ότι πιθανότατα η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε.
Ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.
Το καλοκαίρι από μόνο του δεν αρκεί για την μηδένιση του κορωνοϊού
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο διευκρίνισε πως το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αρκούν. «Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάρισε όμως ο λοιμωξιολόγος.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters στα τέλη του Απρίλη, η πανδημία του κορωνοϊού είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να εξακολουθήσει ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία.
Το σημείωμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων μειώνει τις ελπίδες στις φωνές που υπολόγιζαν πως ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί που ήταν ενδημικοί στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνήθως δεν εντοπίζονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιστήμονες ωστόσο συνεπικουρούν τη θέση πως η υγρασία και ο ήλιος μειώνουν την αντοχή του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως εκείνο που έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αντιμετώπιση της πανδημίας για την ώρα είναι τα μέτρα αποστασιοποιήσης και η σωστή υγιεινή, που ακολουθούμε και σήμερα ως πρόληψη από τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-kalokairi-midenisei-sotiris-tsiodra