Κορονοϊός – Τζανάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή της κορύφωσης του 4ου κύματος– Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίαςΝίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εξαγγελθούν τοπικά lockdown, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά που προβληματίζουν, για την ώρα, είναι η Πάρος, η Τήνος, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε, όμως, ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά αφορούν σε τουρίστες αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μόνιμος πληθυσμός είναι, σε μεγάλο βαθμό, πλήρως εμβολιασμένος. Για παράδειγμα, η Μύκονος έχει μόνιμο πληθυσμό 10.000 κατοίκους αλλά, αυτή τη στιγμή, στο νησί βρίσκονται περίπου 200.000 άνθρωποι. Επομένως, το να βρεθούν 40 κρούσματα, είναι λογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε και ότι το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω κινητικότητας του καλοκαιριού και, επιπλέον, σημειώνεται πολλαπλασιασμός κοινωνικών επαφών. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», είπε και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στην αρχή κορύφωσης αυτού του κύματος που θα σταθεροποιηθεί και αποκλιμακωθεί μετά την αυξημένη κινητικότητα του 15Αύγουστου.

Για τους εμβολιασμούς

Ο καθηγητής σημείωσε ότι, «έστω και η πρώτη δόση του εμβολίου προσδίδει τον οργανισμό μία ανθεκτικότητα. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος Αυγούστου, τα ποσοστά ανοσίας στη χώρα θα έχουν φτάσει στο 60 – 62%. Για τους εκπαιδευτικούς και το άνοιγμα σχολείων, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στο εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ, το οποίο σχεδιάζεται για χορήγηση σε όσους έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Όπως επισήμανε, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, θα μας τις δείξουν οι κλινικές δοκιμές του σκευάσματος. Για την ώρα, είμαστε μακριά από το να γνωρίζουμε οφέλη και παρενέργειες που μπορεί να έχει, δήλωσε.

Πηγή: ethnos.gr