Πώς θα αποφευχθεί το γενικό lockdown, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη

Μια πρόβλεψη που τρομάζει ακόμη περισσότερο έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000.

Ο καθηγητής Γενετικής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown. «Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5 με 7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000 με 4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα ζητεί ο Δερμιτζάκης

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της Επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα».

Ο καθηγητής Γενετικής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΜεγάλες οι ζημιές από την λεηλασία στο ομογενειακό εστιατόριο Evans Pizza στην Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΑνασχηματισμός: Τα νέα σενάρια -Ποιοι μένουν, ποιοι είναι σε «θολό τοπίο»