Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια σε όλη την Ελλάδα

Οφονικός σεισμός στη Σάμο και ο άδικος χαμός δύο νέων παιδιών επανάφερε το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο. Είναι γεγονός ότι αποτελούν πρώτης τάξεως κίνδυνο τα εγκαταλελειμμένα κτίρια σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα όμως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση για να επιλυθεί.

Οι αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις διότι δεν μπορούν να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες. Στην Αθήνα είναι 1300 και από αυτά τα 700 είναι ετοιμόρροπα Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι σαν σήμερα το 1755, συνέβη ένας μεγάλος σεισμός στη Λισαβώνα που ακολουθήθηκε από ένα τσουνάμι. Από το διπλό καταστροφικό φαινόμενο 60.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κάνοντας τον Ρουσσώ για να πει ότι «δεν είναι θέμα ούτε του Θεού, ούτε του σεισμού, είναι των κακών κτιρίων που σκοτώνουν τους ανθρώπους».

Συνολάκης: Να ληφθεί πολιτική απόφαση για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

Πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση να αντιμετωπιστεί κάποτε το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτηρίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον κάθε περαστικό. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση από του Δήμους, ακόμα και αύριο και μετά να αναλάβει η πολιτεία, είπε. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε και στο τσουνάμι: Μέσα σε 15 δευτερόλεπτά έγινε αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, το δυτικό κομμάτι της Σάμου ανέβηκε και το ανατολικό προς την Τουρκία κατέβηκε. Η πρώτη αλλαγή της στάθμης θα έπρεπε να είναι το καμπανάκι για τους κατοίκους, οι οποίοι δεν αντέδρασαν σωστά, όμως, όπως είπε το μήνυμα προειδοποίησης 112 λειτούργησε και οι άνθρωποι άρχισαν να προσέχουν.
Πηγή: ethnos.gr