Σχετικά με κείμενο από το fb αγαπητής συμπολίτισσας, που πρόσφατα αναρτήθηκε σε τη τοπική ιστοσελίδα και αναφερόταν στο κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

  • Σωστές οι διαπιστώσεις για εγκατάλειψη του κτηρίου. Κι εμείς συμπληρώνουμε: οι βαθιές ρωγμές στους τοίχους του είναι βαθιές μαχαιριές στο σώμα της τοπικής παράδοσης και ιστορίας μας, τα ρημαγμένα πορτοπαράθυρα μοιάζουν στόματα ανοιχτά που φωνάζουν σε «ώτα μη ακουόντων». Και τελευταία με τον «Ιανό» σωριάστηκε καταγής και η περγουλιά του κήπου, μετακινήθηκε και μια σειρά από κεραμίδια στη σκεπή του κτηρίου.
  • Ο κύριος υπεύθυνος για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση είναι το κατά τα άλλα σεβαστό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ακριβώς γι’ αυτήν την 6χρονη εγκατάλειψη αποδεικνύει ότι το ίδιο στερείται … παιδείας. Το κτήριο είναι ιδιοκτησία του και έχει την υποχρέωση της επισκευής του. Αλλά από την πρώτη περίοδο των σεισμών δεν έδειξε το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον, καθώς αδιαφόρησε εγκληματικά για γενναία προσφορά άμεσης επιχορήγησης της επισκευής του κτηρίου (Δεκέμβριος του 2014). Από τότε και παρά τις επίμονες πιέσεις μας δεν έγινε τίποτε το ουσιαστικό. Και μια προσπάθεια, που ξεκίνησε για υποστύλωση του κτηρίου, και αυτή πήγε του βρόντου…
  • Η δική μας έγνοια είναι μόνιμη και οι πιέσεις μας συνεχείς προς το Υπουργείο. Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης δεν έχει μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Και παραστάσεις προς τους κάθε φορά υπουργούς Παιδείας έχει κάνει (άλλοτε μόνο του και άλλοτε με την παρουσία βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη κ.ά.), και επιστολές έχει στείλει και τηλεφωνικές επικοινωνίες έχει με το Τμήμα Μελετών του Υπουργείου και ενημερωτικές επισκέψεις σε άλλους θεσμικούς παράγοντες έχει κάνει κ.λπ. Η κατάσταση της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο μας απέτρεψε από μια επιπλέον παράσταση στη νέα υπουργό Παιδείας.
  • Δεν έχουν την ευθύνη για τη σύνταξη μελέτης κ.λπ. ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε ο Δήμος Ληξουρίου Ο Δήμος επικουρικά μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση πίεσης προς το Υπουργείο και αυτό κάνει. Τη μελέτη επισκευής, την ενδεχόμενη ένταξη του έργου σε κάποιο ΕΣΠΑ έχει την υποχρέωση να τα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας.
  • Καλά κάνουν οι συμπολίτες μας και ανησυχούν και ρωτούν και με τον τρόπο τους πιέζουν. Κι εμείς, το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, εξακολουθούμε να πιέζουμε, προκειμένου το Υπουργείο να αντιληφθεί την εγκληματική του πρακτική και να προχωρήσει επιτέλους στην επισκευή του κτηρίου. Παράλληλα, δε σταματάμε να εργαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Βιβλιοθήκης στο νέο κτήριο που βρισκόμαστε, στο Μουσείο Ληξουρίου, όπου, παρά και τα εκεί προβλήματα, οργανώνουμε το χώρο, εμπλουτίζουμε το βιβλιακό και αρχειακό υλικό, συντηρούμε τα μουσειακά αντικείμενα, προχωρούμε σε εκδόσεις και προετοιμαζόμαστε για διοργάνωση εκδηλώσεων, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΚαππάτος: Επίσκεψη σε χωριά της Παλλικής: Ρίφι, Δαμουλιανάτα, Καμιναράτα, Αγία Θέκλη (pics)
Επόμενο άρθροΥπουργείο Οικονομικών: Επιχορηγήσεις για ζημιές από πλημμύρες και θεομηνίες (έγγραφο)