Η συζήτηση για την άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου έχει ήδη ανοίξει και η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται κρίσιμη, ειδικά για την Αττική. Στις πληροφορίες για σκέψεις να δημιουργηθεί νέος κωδικός για το λιανεμπόριο και να διευρυνθεί η ώρα που μπορεί να είναι κανείς έξω αναφέρθηκε ο Κ. Πιερρακάκης.
Θα λήξει το lockdown στην Αττική την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ή ο Μάρτιος θα μας βρει στην ίδια κατάσταση; Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να κάνει σχέδια επί… χάρτου για το ποιες δραστηριότητες είναι οι πρώτες που θα ανοίξουν και πότε.
Οι επόμενες έως την Πέμπτη και την Παρασκευή όταν θα συζητηθούν και θα ληφθούν οι αποφάσεις, είναι κρίσιμες. Στην Αττική η κατάσταση παραμένει στο… κόκκινο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή.
Με 3.516 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε 6 ημέρες και ημερήσιο μέσο όρο εισαγωγών στα νοσοκομεία πάνω από 80 ασθενείς κατά το τελευταίο 7ήμερο, ο κορεσμός του ΕΣΥ στην Αττική αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τον αριθμό ρεκόρ των 1.000 ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, οι νοσηλευόμενοι με Covid σε απλές κλίνες στο λεκανοπέδιο Αττικής έφτασαν τους 990, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου ήταν 899. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 215 ασθενείς, εκ των οποίων διασωληνωμένοι, οι 185.
Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη κι αν τα ημερήσια κρούσματα αρχίζουν να εμφανίζουν πτώση, τονίζουν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι. Κι αυτή είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που θα λάβουν υπόψη τους για την άρση των μέτρων. Πόσο μάλλον που επί του παρόντος βρισκόμαστε απλώς στη “σταθεροποίηση” χάρη στα νέα μέτρα και απέχουμε αρκετές μέρες από τη μείωση των κρουσμάτων.
Η Αττική -και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας- προβληματίζουν εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι η έντονη παρουσία του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του κορονοϊού. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε κάποιες περιοχές της Αττικής τα μεταλλαγμένα κρούσματα φτάνουν το 40% των διαπιστωμένων λοιμώξεων.
Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυτής της εβδομάδας, πάντως, θα κρίνουν και την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική. Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών, τουλάχιστον δύο φορές.
Νέος κωδικός για ψώνια;
Με τα παραπάνω δεδομένα όσον αφορά στην κατάσταση των νοσοκομείων στην Αττική, δεν θα είναι έκπληξη το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μια ή και δυο εβδομάδες.
Υπάρχουν όμως και οι φωνές που θέλουν το λιανεμπόριο να ανοίγει είτε την 1η Μαρτίου είτε στις 8 του μήνα, με click away.
Κι εδώ μπαίνει και η «συζήτηση» για αλλαγές στο σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να βγουν από το σπίτι. Το πρωί της Δευτέρας (22.02.2021) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, άφησε τα πάντα ανοιχτά. Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις να μπει κόφτης στα sms που στέλνουν οι πολίτες στο 13033 για ψώνια (Νο2) και άθληση (Νο6) και αν υπάρχει συζήτηση για δημιουργία νέας πλατφόρμας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιορισμός στα μηνύματα. Το θέμα δεν είναι τεχνολογικό είναι περισσότερο επιχειρησιακό.
Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, υπάρχει το ενδιαφέρον και από το υπουργείο Ανάπτυξης , γενικά από την κυβέρνηση, να δούμε πως θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο εύρυθμο και γρήγορο. Εκεί εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις, δεν είμαστε στο επίπεδο των ανακοινώσεων. Εξετάζουμε πάνω από μια».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μια νέα πλατφόρμα, λέγοντας ότι το 13033 έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Από εκεί και πέρα εξετάζουμε άλλες τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα». Στην ερώτηση δε αν εξετάζεται το δίωρο που έχει περιθώριο κάθε πολίτης για ψώνια να γίνει τετράωρο, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική καμπύλη και την καμπύλη του εμβολιασμού.
Γώγος: Ασφαλές το click away
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown άφησε νωρίτερα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος. Αιτία η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική.
Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και ταυτόχρονα να ανοίξει το λιανεμπόριο.
Εξήγησε ότι τη δεδομένη στιγμή είναι πιο ασφαλές να επαναλειτουργήσει η αγορά με τη μέθοδο του click away, καθώς «δεν αυξάνει την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα», αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στις “κόκκινες” περιοχές.
Ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown», διότι «με τους εμβολιασμούς έχουμε μπροστά μας πραγματικά το… φως», αλλά σίγουρα θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, όπου και όποτε χρειάζεται.
Πηγή: newsit.gr