Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες που επιδεικνύουν μεμονωμένα άτομα όπως δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ήταν η αφορμή να επανέλθω στους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να τεθεί εκτός λειτουργίας η κοινωνική δομή του Καφενείου της Καμπάνας. Έχω άλλωστε αρθρογραφήσει επ’ αυτού κατά το παρελθόν.
(βλέπε: https://www.kefalonitikanea.gr/2013/05/blog-post_3995-2.html)

Συνοψίζοντας, παραθέτω τα κύρια σημεία της επιχειρηματολογίας μου. Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ δεν έπρεπε να κλείσει διότι:
● Ήταν η μόνη κοινωνική δομή που γνώριζε και που μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας, γιατί αναγνώριζε τους ανθρώπους αυτούς ως συνδημότες με όνομα και ταυτότητα.
● Προσέφερε αγάπη και στήριξη στα ωφελούμενα παιδιά και στις οικογένειές τους, με κατάλληλα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
● Προσέφερε δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης, περιορίζοντας τη μοναχικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
● Ανέπτυσσε την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα και την κοινωνικοποίηση των ατόμων με ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των οικογενειών τους, συμμετέχοντας με άλλους φορείς σε εκδηλώσεις και άλλες πολιτιστικές δράσεις.
● Έδινε τη δυνατότητα έκφρασης, νοηματοδότησης και επαναπροσδιορισμού της ζωής των παιδιών.
● Παρείχε επαγγελματικές δεξιότητες, ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες με τους άλλους συμπολίτες τους, αναπτύσσοντας την αυτοεκτίμησή τους.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο άρθρο είχα εκφράσει τους φόβους μου ότι η εγκατάλειψη του ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ θα αναβιώσει πρακτικές των δεκαετιών του 1950-1970. Τότε οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες περιφέρονταν δεξιά και αριστερά στους δρόμους και από ίδρυμα σε ίδρυμα χωρίς οράματα και προσδοκίες. Δυστυχώς, οι φόβοι μου πραγματοποιήθηκαν σήμερα που η δομή δεν λειτουργεί.

Μια σύγχρονη δημοτική αρχή μέσα από κοινωνικές δομές και δράσεις διαμορφώνει μια κοινωνία ευνομούμενη, ανθρωποκεντρική, ευαίσθητη, ανεκτική και αλληλέγγυα στη διαφορετικότητα.
Η σημερινή δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Θεόφιλο Μιχαλάτο έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα επαναλειτουργήσει την Καμπάνα, παρέχοντας όλα όσα δεν απολάμβαναν τα τελευταία 9 χρόνια τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους, για να μην ξανασυμβεί ένα περιστατικό όπως το πρόσφατο που ανέδειξε η κ. Αγγελική Μαρκέτου.
Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτική βούληση και όχι με ευχολόγια και λόγια του αέρα…

Με εκτίμηση,
Αντώνη Λουβερδής
(πρώην υπεύθυνος της κοινωνικής δομής του δήμου Αργοστολίου)

Υ.Γ. Οι κοινωνικές δομές ανά τον κόσμο δεν είναι οικονομικά αλλά κοινωνικά ανταποδοτικές.