Μάκης Μεταξάς: “Η απένταξη του θολωτού Τάφου των Τζαννάτων από το ΕΣΠΑ σωτήρια ενέργεια και μια πράξη ευθύνης των πολιτικών ηγεσιών και των διαχειριστικών αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων”

Η πράξη απένταξης του θολωτού τάφου των Τζαννάτων από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν έστω και την ύστατη ώρα, (μετά από τα όσα είχαν προηγηθεί), μια σωτήρια ενέργεια και μια πράξη ευθύνης των πολιτικών ηγεσιών και των διαχειριστικών αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων να σώσουν ότι σώνεται πριν χαθεί ολοκληρωτικά από το τρέχον ΕΣΠΑ η δυνατότητα να ενταχθεί το έργο με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που θα προστάτευαν και θα αναδείκνυαν το μνημείο σύμφωνα με την ομόφωνα εγκεκριμένη μελέτη του από το ΚΑΣ.

Επί τρία και πλέον χρόνια ζούμε στο νησί μας το θέατρο του παραλόγου σε όλες του τις εκφάνσεις και τώρα όπως λέει ο λαός ήλθε η ώρα που “έφτασε ο κόμπος στο χτένι”.

Ο κεντρικός τους στόχος ήταν πάση θυσία να μην αναδειχθεί το μνημείο έτσι όπως το οραματίστηκε ο ανασκαφέας του μνημείου Δρ. Λάζαρος Κολώνας και αποτυπώθηκε σε μια εμβληματική μελέτη που συντάχθηκε από κορυφαίους Έλληνες μελετητές αντίστοιχων αρχαιολογικών έργων ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ.

Το μνημείο και ο τόπος που το έχει προστατέψει (για λόγους που έχουν κατά κόρον αναφερθεί) έπρεπε αναγκαστικά να κοντύνουν και να παραμείνουν στην αφάνεια για να μην μπορέσει ποτέ η περιοχή αυτή να γίνει ένας διακριτός προορισμός.

Ευτυχώς για το νησί μας κόντρα σε αυτήν την μεθόδευση ορθώθηκε ένα τείχος αντίστασης όλων των θεσμικών μας εκπροσώπων, πολιτικών φορέων , πολιτιστικών φορέων, ΜΜΕ και ενεργών πολιτών.

Το κράτος έστω και την ύστατη ώρα φαίνεται πως ανέλαβε τις ευθύνες του. Εκείνο που μένει τώρα είναι να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν που θα διασφαλίζουν την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου.

Ευτυχώς για την πατρίδα μας το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών επιστημόνων που μπορεί να τους εμπιστευθεί την υλοποίηση αυτού του πολύπαθου έργου με την ελπίδα πως κάποτε θα έλθουν ξανά εδώ άνθρωποι που θα αγαπήσουν τον τόπο μας όπως τον αγάπησαν, τον μελέτησαν και τον σεβάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες και Φιλέλληνες που περπάτησαν πάνω στα χνάρια της ιστορίας του.

Από το fb του Μάκη Μεταξά

Δείτε την πράξη απένταξης

Περιφέρεια: Δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το έργο “Στερέωση, προστασία & ανάδειξη του θολωτού τάφου στα Τζανάτα” (απόφαση)