Η ομογενής Πόπη Παγουλάτου γεννήθηκε στη Μελβούρνη και τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ιθάκη. Μίλησε στο SBS Greek, μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη της για την Ελλάδα, την αγωνία και αισιοδοξία της για το μέλλον, την ώρα που η κρίση εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να πλήξει τον τουρισμό.

Το προηγούμενο διάστημα διαβάζαμε από τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, αλλά και από ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας, την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν όσο το δυνατό νωρίτερα τουριστικά θέρετρα και ξενοδοχεία, ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Το SBS Greek προσπαθεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις που έφερε ο τουρισμός και δίνει το λόγο σε ομογενείς που ζουν και δραστηριοποιούνται σε μικρά σχετικά νησιά της Ελλάδας.

Στην Ιθάκη, το μυθικό νησί της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, το νησί σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα ζει η Πόπη Παγουλάτου, η οποία διατηρεί με τον σύζυγό της εστιατόριο στις Φρικιές, ένα μικρό λιμανάκι και διαμένει στον Σταυρό, ένα χωριό στη βόρεια Ιθάκη.

Ithaca, Ionian Sea, Greece.

Ithaca, Ionian Sea, Greece.
Supplied

Μεταναστευτική ιστορία 100 και πλέον ετών

Στις αρχές του 20ού αιώνα, όπως και πολλοί Ιθακήσιοι, ο παππούς της κ. Παγουλάτου μετανάστευσε στην Αυστραλία. Η κ. Παγουλάτου γεννήθηκε στη Μελβούρνη και μεγάλωσε στο προάστιο South Melbourne. Το 1983, οι γονείς της αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

“Ήταν η νοσταλγία του πατέρα μου για την Ελλάδα, αν και υπήρχε πολλή αβεβαιότητα στην αρχή εκεί για το τι θα κάνουν οι γονείς μου”. Σπούδασε, έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ και 20 χρόνια ζει μόνιμα στο νησί.

“Η Ελλαδίτσα μας είναι υπέροχη. Βέβαια δεν είναι τίποτα εύκολο εδώ και δεν είναι πάντα τα πράγματα ρόδινα, αλλά δεν θα άλλαζα την Ιθάκη για κανένα άλλο τόπο”, λέει στο SBS Greek.

Ithaca, Ionian Sea, Greece.

Ithaca, Ionian Sea, Greece.
Supplied

Ο απρόσκλητος επισκέπτης, ο κορωνοϊός

“Ο κόσμος στο νησί πιέστηκε πολύ με τον κορωνοϊό”, λέει η κ. Παγουλάτου. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθησαν ομαλά με την πανδημία, κάνει την κ. Παγουλάτου να αισιοδοξεί ότι σύντομα τα πράγματα θα εξομαλυνθούν.

“Φέτος δεν θα είναι όπως πέρυσι ή πρόπερσι και το γνωρίζουμε αυτό καλά. Θα προσαρμοστούμε. Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια κίνηση για την ευημερία του νησιού μας”.

Όσον αφορά κάποια ενδεχόμενη βοήθεια από το ελληνικό Κράτος, λέει ότι η κυβέρνηση, με τα λίγα μέσα που διαθέτει, μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, έδωσε μια μικρή βοήθεια. Αλλά η κ. Παγουλάτου αναμένει να δοθεί περισσότερη βοήθεια στον κόσμο ώστε να αρχίσει πάλι να ταξιδεύει και να στηρίζει την οικονομία.

Vathy, the capital of Ithaca, Greece.

Vathy, the capital of Ithaca, Greece.
GettyImages/Mike Abrahams
Δείτε περισσότερα εδώ
Πηγή: https://www.sbs.com.au/
Προηγούμενο άρθροΜε κατεβασμένα ρολά τα εμβληματικά ξενοδοχεία στην Αθήνα: Μεγάλη Βρετανία, King George, Intercontinental δεν άνοιξαν (pics)
Επόμενο άρθροΕπείγον: Δεν ανοίγει φέτος το εμβληματικό ξενοδοχείο “Μεντιτερανέ” στην Κεφαλονιά!