Με το βλέμμα στην Επόμενη Μέρα»
Ζ. Ποριαράτα
Απόφαση επιλογής είναι η συνέχιση της κατάθεσης των προτάσεων μου με ένα ξεχωριστό κείμενο για τα Ποριαράτα. Πρόκειται για το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα μου, η Ειρήνη Ποδηματά του Ντίνου, στην οποία οφείλω ό,τι θετικό υπάρχει σε μένα. Τα αρνητικά που έχω, οφείλονται σε μένα!
Τα Ποριαράτα βρίσκονται πάνω και κάτω από την εθνική οδό προς Πόρο ενώ η έκφρασή τους προς τη θάλασσα γίνεται μέσα απ’ το αγαπημένο «Τραπεζάκι». Είναι κυριολεκτικά ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο και στο «Monte nero» του Αίνου! Εκεί κοντά, στο Αφράτο, υπάρχει και μία πηγή με κρυστάλλινα νερά που τρέχουν ασταμάτητα. Μέσα απ’ αυτή τη γεωμορφολογία και τις πολλές ιδιαιτερότητες της περιοχής, σκέφτομαι ότι :
1. Το παλιό δημοτικό σχολείο πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες για τον ουσιαστικό και ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο, «Το Τραπεζάκι», που κάνει σπουδαίο έργο στην περιοχή. Αφού υπάρχει ένα τόσο ενεργό κύτταρο για το χωριό όπως είναι ο εν λόγω ΠΣ, η νεά Δημοτική Αρχή θα πρέπει να του προσφέρει κι άλλες βοήθειες μέσω της ΚΕΔΗΚΕ σε υλικό και έμψυχο δυναμικό προκειμένου να προάγει και να ενισχύσει το έργο του και σε άλλους πολιτιστικούς τομείς.
2. Το άλλο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί ως δημοτικό καφενείο το χειμώνα, προσφέροντας θέσεις εργασίας για τα παιδιά της περιοχής, και αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημείο συνάθροισης για τους χωριανούς. Παράλληλα, το καλοκαίρι μπορεί να γίνεται και τουριστικό περίπτερο μέσα απ’ το οποίο θα μπορούν οι παραγωγοί της περιοχής να διαθέτουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους όπως μέλι, κρασί, λάδι, τυριά, μαρμελάδες εσπεριδοειδών κ.α. στους επισκέπτες και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα σημείο απ’ το οποίο, κυρίως τα καλοκαίρια, διέρχονται χιλιάδες περαστικοί και που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς.
3. Στα Ποριαράτα αλλά και στα γειτονικά χωριά συντελείται κατά περιόδους ένα θαύμα της φύσης. Όταν δίνει ταυτόχρονη ανθοφορία το έλατο απ’ το βουνό που είναι δίπλα και το θυμάρι, προκύπτει το σπάνιο ανά τον κόσμο μέλι από ελατοθύμαρο. Αυτό το μέλι είναι μοναδικό και θα πρέπει να συνεργαστούμε με το μελισσοκομικό συνεταιρισμό αφενός για την κατοχύρωσή του ως Π.Ο.Π.(προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), και αφετέρου για την παγκόσμια ανάδειξη και προώθησή του. Για παράδειγμα το μέλι Μανούκα της Νέας Ζηλανδίας πωλείται ως άλλος χρυσός ανά τον πλανήτη ενώ στην ουσία τα δικά μας μέλια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πολυδιαφημιζόμενες ιδιότητές του… απλώς εμάς μας λείπει η διαφήμιση και προς τα εκεί πρέπει να εργαστούμε!
4. Η παραλία «Τραπεζάκι» είναι ανάγκη να επιστρέψει από την Εταιρεία Ακίνητων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) στο Δήμο. Έτσι θα σταματήσουμε να βλέπουμε πλέον τις εικόνες ντροπής με τα ατελείωτα βουνά από φύκια τα οποία μπορούν να συλλέγονται από το δήμο και παράλληλα να αξιοποιούνται καθώς αποτελούν άριστο λίπασμα για τις βιολογικές καλλιέργειες.
5. Παράλληλα, η παραλία χρειάζεται διαμόρφωση ως προς τις θέσεις στάθμευσης των οχημάτων. Στο απότομο κατηφορικό σημείο εισόδου της παραλίας χρειάζεται οπωσδήποτε κιγκλιδώματα στα δεξιά καθώς από θαύμα δεν έχει πέσει ακόμη κάποιο αυτοκίνητο στην αμμουδιά με τους λουόμενους, ενώ και σε άλλα σημεία το οδικό δίκτυο χρειάζεται επίστρωση, διαγράμμιση και μπάρες ασφαλείας.
6. Τέλος, επειδή μέσα από ένα μέρος του χωριού διέρχεται όπως είπαμε και η Ε.Ο. Αργοστολίου-Πόρου, θα πρέπει να ενισχυθεί η σχετική σήμανση και η διαγράμμιση του οδοστρώματος για να ανακόπτεται η ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων, καθώς ακριβώς δίπλα απ’ το δρόμο είναι η πλατεία όπου κάνουν ποδήλατο τα παιδιά ή παίζουν μπάλα.
Βλέπουμε λοιπόν πως μέσα από ένα μόνο και σχετικά μικρό χωριό, μπορεί να προκύψει αναπτυξιακό, πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να συμβεί με όλα τα χωριά μας φτάνει να υπάρχουν οι Άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά. Και ευτυχώς για τα Ποριαράτα, έχει αποδειχθεί ότι οι χωριανοί και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου έχουν και τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Το μόνο που χρειάζονται, είναι την προσοχή μας.
Αργοστόλι, 10 Μαΐου 2019
Γιάννης Βαρούχας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Λειβαθούς
«Για Την Επόμενη Μέρα»

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Φωκα: Γιατί κατεβαίνω υποψηφια με τον Μιχαλατο
Επόμενο άρθροΣπυρογιάννης Περδίκης: “Το υποκατάστημα του Μεγάρου στο Ληξούρι κόπτεται για τα ΑΜΕΑ , αυτοί που έκλεισαν το καφενείο της Καμπάνας στο Αργοστόλι”