Μεγάλα λάθη στην 2η φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας | Ελάχιστοι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα – Αναγκαίοι οι έλεγχοι

Ελάχιστοι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα
Αυξημένη η κίνηση στην πόλη
Αναγκαίοι οι έλεγχοι στην αγορά
Καταστηματάρχες μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»

Στο δεύτερο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, μπήκαμε από χθες, με 155.962 εργαζόμενους να επιστρέφουν στην εργασία τους και 66.010 επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν. Επίσης, επέστρεψε στην εργασία του το 70% των δημοσίων υπαλλήλων. Κανονικά, η χθεσινή ημέρα έπρεπε να είχε ξεκινήσει στο νησί μας πολύ διαφορετικά… Υποτίθεται ότι για αυτή την επανεκκίνηση ετοιμάζονταν κυβέρνηση και πολίτες εδώ και δύο εβδομάδες, όμως η χθεσινή εικόνα από το κέντρο της πόλης δεν μας έπεισε ότι προηγήθηκε μία καλή οργάνωση… Συνεχώς οι επιστήμονες και τα κυβερνητικά στελέχη μας ενημερώνουν για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται καθώς και τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων, όμως αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας, προτιμούν να κάνουν λάθη που θα αποβούν μοιραία, παρά να ακολουθήσουν κάποιες απλές οδηγίες για την ατομική τους προστασία…

Το πισωγύρισμα και οι ευθύνες καταστηματαρχών και καταναλωτών
Η «ατομική ευθύνη» και η «συλλογική ωριμότητα» για τα οποία μας μιλούν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη, αποδείχτηκε ότι είναι άγνωστες έννοιες για πολλούς συμπολίτες μας. Ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα προφανώς θα είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί ξέρουν τους κινδύνους, αλλά και πάλι αδιαφορούν… Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμα φορά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου και Μικροβιολόγος, Αθανάσιος Μάρκου (δείτε σελ. 5) ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί τα ύποπτα κρούσματα στο νησί. Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και γι’ αυτό, άμεσα θα πρέπει πολλοί συμπολίτες μας να αλλάξουν στάση. Πρώτον, είναι αναγκαίο ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσουν έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές, Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και Εθνική Αρχή Διαφάνειας). Να ξεκινήσουν τώρα πριν να είναι αργά… Όσο για τους καταστηματάρχες που πασχίζουν να ορθοποδήσουν θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι δεν αρκεί η τοποθέτηση ενός αντισηπτικού στην είσοδο του καταστήματός τους! Θα πρέπει πολύ αυστηρά να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί (για την κάθε κατηγορία ξεχωριστά) και προφανώς είναι σημαντικό να κάνουν συνεχώς συστάσεις σε όσους πελάτες τους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Από την άλλη πλευρά, όσοι συμπολίτες μας τα αγνοούν και μπαινοβγαίνουν χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο από μαγαζί σε μαγαζί, ας καταλάβουν ότι με αυτή τη συμπεριφορά θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο.

Να στηρίξουμε την τοπική αγορά
Με αυτά τα νέα δεδομένα, η τοπική αγορά πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Για μία ακόμα φορά, ο εμπορικός κόσμος ζητά νέα ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, καθώς αυτή η δεύτερη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας έχει πολλά εμπόδια, που είναι δύσκολο να ξεπεράσουν… Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Λιλή Μπουζιάνου μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για την πρώτη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων, αναλύοντας τις δυσκολίες και τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να στηριχθούν με νέα μέτρα από την κυβέρνηση. «Τα οικονομικά των καταναλωτών δεν είναι τέτοια για να μπορέσουμε να πούμε ότι μπήκαμε σε μια κανονική σειρά. Οι πολίτες ακούνε ότι θα ξεκινήσει η σεζόν και αλλάζει η ψυχολογία τους. Βέβαια περιμένουμε να υπάρξει βοήθεια από το κράτος. Διαφορετικά δεν ξέρουμε πως και πόσο θα επιβιώσουμε. Δυο μήνες πληρώναμε υποχρεώσεις, χωρίς να εισπράττουμε. Τα 800 δεν βοηθάνε μια επιχείρηση. Τα δε δάνεια που έχουν πει ότι θα δώσουν πρώτον, είναι θηλιά στον λαιμό του καθενός. Δεν είναι μέτρα αυτά. Πρέπει να δώσει χρήματα έστω για τα πρώτα έξοδα στην κάθε επιχείρηση ή να καλύψει έστω τις επιταγές. Αν βέβαια έρθουν τουρίστες, η τοπική αγορά θα στηριχθεί. Αν ο κόσμος συνεχίσει να ψωνίζει από το διαδίκτυο αυτό θα είναι καταστροφή για όλους. Πρέπει εμείς να βοηθήσουμε τα καταστήματα μας», δήλωσε η κα Μπουζιάνου.

Δήλωσαν στην «Ημέρα»…


Tιμόθεος Χριστόφορος – Έμπορος υφασμάτων
«Αυτό που παρατηρούμε από το πρωί είναι ότι υπάρχει μια αύξηση στην κίνηση. Ίσως βγήκαν έξω και για ψυχολογικούς λόγους. Άλλοι με μέτρα προστασίας και άλλοι χωρίς. Υπάρχει μια αισιοδοξία τώρα που ανοίξαμε. Έχουμε πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, μάσκες, αντισηπτικά και ζητάμε και από τους πελάτες μας να συμμορφώνονται με αυτά τα μέτρα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος να συνέλθουμε, γιατί μην ξεχνάμε ότι βγήκαμε από μια 10ετη κρίση και ήρθε η επόμενη υγειονομική κρίση, η οποία τράβηξε χειρόφρενο στην αγορά. Όλοι θα περάσουν πολύ δύσκολους μήνες, μην πω χρόνια ακόμα».


Κωνσταντίνος Μάργαρης – Ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων
«Ανοίξανε τα μαγαζιά, αλλά οι καταναλωτές δεν έχουν λεφτά. Προσπαθούμε να επανέλθουν τα πράγματα όπως ήταν και ελπίζουμε για το καλύτερο. Ξέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και ελπίζουμε στο καλύτερο και στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ο χρόνος θα το δείξει. Στο μαγαζί μπαίνουν λίγα άτομα μέσα και έχουμε μαντηλάκια, αντισηπτικά και ότι άλλο χρειάζεται».


Κώστας Γιαννάτος – Ιδιοκτήτης καταστήματος παιδικών ρούχων
«Η κατάσταση είναι δραματική. Εγώ πιστεύω ότι θα δούμε δουλειά από Ιούλιο – Αύγουστο. Δεν περιμένουμε τίποτα. Κλειστοί να ήμασταν θα ήταν καλύτερα. Αυτή είναι η δική μου άποψη, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αν έχει λεφτά θα τα έχει για να πάει στο σούπερ μάρκετ. Η ενίσχυση δεν μας κάλυψε, ήταν μια κοροϊδία της κυβέρνησης. Μας έδωσαν όσα παίρνει ένας υπάλληλος που εργάζεται, που αντιστοιχεί στα 400 ευρώ το μήνα και πρέπει να πληρώσουμε το 60% του ενοικίου. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει ουσιαστικά το κράτος».


Κωνσταντίνος Πλέσσας – Ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων
«Τα πράγματα είναι δύσκολα και αβέβαια για όλους. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον τουρισμό. Πολλά καταστήματα εξαρτώνται από αυτό. Ευελπιστούμε ότι κάτι θα γίνει. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων και δεν ξέρουμε τι πρέπει να έχουμε για τα μαγαζιά μας… Έχουμε όλα τα μέτρα προστασίας που μας επέβαλε το κράτος. Το μαγαζί θα δέχεται μέχρι έξι άτομα, οι αποστάσεις κρατούνται 1,5 με 2 μέτρα. Μάσκα προσπαθούμε να βάζουμε εμείς και οι πελάτες και επίσης έχουμε αντισηπτικά και γάντια. Χρειάζεται υπομονή. Νομίζω πως ακόμα πιο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας και τότε θα φανούν τα προβλήματα».

Πηγή: imerazante.gr