Είναι ο ενθουσιασμός, είναι η επίδειξη, είναι η μέθη της ταχύτητας, μα και η άγνοια  του κινδύνου! Είναι όλα  αυτά που κάνουν τον κάθε νέο να νιώθει άτρωτος. Μόνο που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Καθημερινές  παραβάσεις τιμωρούνται με  κλίσεις και πρόστιμα από την Τροχαία  που όμως  από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορές, ούτε φυσικά να αποτρέψουν  τα δυστυχήματα. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι οι ποινές έχουν προσωρινά αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε λοιπόν να ενεργούμε κατασταλτικά. Δεν έχει κανένα νόημα. Η λύση είναι να αποκτήσουμε κουλτούρα οδήγησης. Να συνειδητοποιήσουμε ότι το όχημα που οδηγούμε μας εξυπηρετεί, μπορεί όμως, αν το χειριστούμε ανορθόδοξα, να αποβεί μοιραίο! Και  πώς να εκπαιδευτούμε από την αρχή; Πώς να απαλλαγούμε από τις επικίνδυνες συνήθειες που ελέγχουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις μας; Γίνεται; Φυσικά! Φτάνει να το αποφασίσουμε. Γιατί και οι γνώσεις υπάρχουν και τα μέσα για ν’ αλλάξουμε! Και νόμοι έχουν ψηφιστεί  και πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής έχουν κατασκευαστεί (άσχετα αν λειτουργούν ή όχι)  και ειδικά μαθήματα γίνονται στα σχολεία   και οι διαφημίσεις στα ΜΜΕ  προβάλλουν θετικά  πρότυπα συμπεριφοράς. Αναγκαία όμως συνθήκη είναι, για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, να λειτουργήσουν όλες οι παράμετροι συνδυαστικά και φυσικά να εφαρμόζονται και στην πράξη. Γιατί από θεωρία…

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσμοθετεί. Είναι επίσης υποχρέωσή της να προβάλλει μέσω διαφημιστικών spot, θετικά πρότυπα οδικής  συμπεριφοράς.

Υποχρέωση  των εκπαιδευτικών είναι να διδάσκουν, μέσα από εγκεκριμένα προγράμματα,  κυκλοφοριακή αγωγή.

Υποχρέωση των γονέων είναι να προστατεύουν ό,τι πιο πολύτιμο μεταφέρουν! Τα ίδια τους τα παιδιά!

Υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών είναι να φροντίζουν να υπάρχουν διαγραμμίσεις, χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, ράμπες στα πεζοδρόμια και φυσικά… σήμανση.

Έρχεται καλοκαίρι. Η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Και τα προβλήματα επίσης. Με τόσες πεζοδρομήσεις που έχουν γίνει  σε μια πόλη στενόμακρη όπως το Αργοστόλι, έχουν εμφανιστεί  σοβαρά προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Και η  σήμανση είναι ελλιπής. Σήματα stop πίσω από κλαδιά και θάμνους, τρίγωνα κατεστραμμένα, άλλα ξεθωριασμένα, ορισμένα γεμάτα αυτοκόλλητα  να παίζουν το ρόλο διαφημιστικών πλαισίων και τέλος κάποια άλλα, απλά να μην υπάρχουν! Και καλά, εμείς οι ντόπιοι γνωρίζουμε τις κακοτοπιές,   ξέρουμε τις προτεραιότητες, προβλέπουμε  τις παγίδες. Οι επισκέπτες όμως; Οι τουρίστες, αλλοδαποί και μη, που οδηγούν με το μάτι γαρίδα προσπαθώντας  να μαντέψουν τι να υπάρχει πίσω από τη φουντωτή την κλάρα ,τι να δείχνει το σήμα κάτω από το διαφημιστικό  ή ποιά να ήταν η πραγματική υποχρεωτική ταχύτητα πριν κάποιος «έξυπνος» την παραποιήσει;

Ας φροντίσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να αποκαλύψει τα κρυμμένα σήματα, να αντικαταστήσει  τα φθαρμένα, να συμπληρώσει τις ελλείψεις όπου αυτές υπάρχουν και να αποκαταστήσει τις ζημιές στις διαγραμμίσεις, στις ράμπες και στους χώρους στάθμευσης και πρόσβασης  ΑΜΕΑ.

Θα συμβάλλει έτσι στη βελτίωση της κυκλοφορίας ,του επιπέδου ασφάλειας οδηγών και πεζών μας και θα φροντίσει και την καλή εικόνα της πόλης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Για να ‘ναι  η επόμενη μέρα μας της καλύτερη.

Για την Επόμενη Μέρα…

Μποζάς  Νίκος