Μέσα στον Απρίλιο «βλέπει» τη μερική άρση του lockdown, με άνοιγμα πρώτα του λυκείου και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όλα όμως θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα είπε και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει άφοβα το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια», επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (17.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για το πως θα χαλαρώσει το lockdown, την κατάσταση αλλά και τα εμβόλια.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε και πρόσθεσε ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα, μεν, αλλά όχι για να εξετάσει τα μέτρα που θα αλλάξουν. Θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να κάνει τις εισηγήσεις της για χαλάρωση του lockdown.

Κατά τον Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.

«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων» σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ξεκαθάρισε, όσον αφορά στο τι θα ανοίξει και πότε, ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη.

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα. Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca διευκρίνισε ότι θα γίνει αυτό που αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΜΑ. «Αν υπάρξει κάποια πληθώρα εμβολίων που μπορούν να προσωποποιηθούν το βλέπουμε, αλλά δεν είναι στον ορίζοντα… Να κάνετε το εμβόλιο όπως είναι προγραμματισμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα, οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες (…) ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών είναι το πρέπον και το φρόνιμο, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Μιλάμε για παρενέργειες 2 στο εκατομμύριο».

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΜ/Σ Φαρακλάτων: Χωρίς ρεύμα η περιοχή μας για αρκετές ώρες με μία μικρή μπόρα!
Επόμενο άρθροΔήλωση Εθελοντικής Προσφοράς για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου Σάμης