Η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της επίσης για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία

Έντονα ανήσυχη για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Όπως μάλιστα τόνισε το 10% όσων έχουν νοσήσει θα έχει προβλήματα για μία ζωή.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της επίσης για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία καθώς επίσης και για την αύξηση θανάτων από τη νόσο. Μιλώντας στο MEGA, η κ. Παγώνη κάλεσε όσους ταξιδεύουν για διακοπές να είναι υπέρ του δέοντος προσεκτικοί. «Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

«Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε.

«Ανεμβολίαστο το 97% των νοσηλευόμενων»

Εστιάζοντας σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά είπε πως το 97% από αυτούς δεν έχει εμβολιαστεί. «Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι» είπε.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε.

Τοπικά μέτρα αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα

Απαντώντας για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ή επαναφοράς απαγορεύσεων, η κ. Παγώνη είπε ότι «Δεν πρέπει να πάμε σε lockdown. Το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί βοηθάει. Αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα που είχε προβλεφθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια τοπικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να πετύχουμε».

«Ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν ξεκίνησε τώρα, ενώ έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα 10% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές είναι γύρω στο 7% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες. Αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν», εξήγησε η ίδια.

Προβλήματα για μια ζωή θα έχει το 10% από όσους έχουν νοσήσει

«Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», εξήγησε η κ. Παγώνη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα απόφαση από το Υπουργείο Υποδομών: 16.222 ευρώ σε 13 πληγέντες του ΙΑΝΟΥ (απόφαση)
Επόμενο άρθροΦωτιά: Πότε θα εκταμιευθούν οι ενισχύσεις για τους πυρόπληκτους – Τι είπε ο Σταϊκούρας