Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει σύντομα στην Ελλάδα, λένε οι λοιμωξιολόγοι-Τι είπαν για εμβολιασμούς – Ανοσία – 4ο κύμα

Οι Άλκης Βατόπουλος και Νίκος Θωμαΐδης για τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας – Τι είπαν για εμβολιασμούς – Ανοσία – 4ο κύμα

Στην εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει στο Open μίλησαν ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας, και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας. Τα δύο μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναφέρθηκαν στη μετάλλαξη Δέλτα, τους εμβολιασμούς, τα προνόμια των εμβολιασμένων και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Για τη σχέση εμβολιασμού – μεταλλάξεων, ο καθηγητής Βατόπουλος ανέφερε ότι είναι «αγώνας δρόμου». Για να έχουμε ανοσία, σημείωσε, τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων πρέπει να φτάσουν το 75%- 80%. «Ανεβαίνει συνέχεια. Αυτόματα», είπε και σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός είναι το μέλλον». Τι πιστεύει για τα προνόμια των εμβολιασμένων που εξήγγειλε η κυβέρνηση; Ο κύριος Βατόπουλος δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η επιβράβευση των εμβολιασμένων. Πρέπει να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν. Να μην τιμωρηθούν οι ανεμβολίαστοι, αλλά να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

“Ναι” στον εμβολιασμό παιδιών

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Δέλτα η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Η ανοσία όσων έχουν ήδη νοσήσει τους προστατεύει και από την εν λόγω μετάλλαξη; «Λογικά ναι, γιατί η ανοσία είναι περίπου η ίδια», είπε και υπογράμμισε ότι όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να ολοκληρώσουν και την δεύτερη. «Ο εμβολιασμένος με μία δόση μόνο δεν είναι προστατευμένος», είπε. Έχει πέσει ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων από τη μετάλλαξη Δέλτα; Ο κύριος Βατόπουλος ανέφερε ότι έχει πάει περίπου στα 30 έτη, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη «χτυπάει» νεαρότερες ηλικίες αλλά στο ότι «αλλά αυτές είναι οι ηλικίες ανθρώπων που κυκλοφορούν, πάνε στις δουλειές τους κλπ». Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν η μετάλλαξη Δέλτα καταλάβει όλη την Ελλάδα σύντομα, υπογράμμισε, αφού «για τη βρετανική μετάλλαξη ακούσαμε τα Χριστούγεννα και σε δύο μήνες κατέλαβε όλη την Ελλάδα». Τέλος, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι καλό να αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα παιδιά κατά του κορονοϊού αφού, όπως είπε, «η πανδημία χτυπάει σε πάρα πολύ μικρές ηλικίες».

Πιθανό και τέταρτο κύμα πανδημίας

Ο Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται. «Έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στα λύματα δεν ανιχνεύεται ιϊκό φορτίο, παρατηρούμε μείωση εδώ και τρεις εβδομάδες. Το μόνο ανησυχητικό, είναι ότι έχει αυξηθεί η θετικότητα αυτή την εβδομάδα», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα δεν ανιχνεύεται σε μεγάλο ποσοστό στα λύματα. «Είναι πάνω από 80% η βρετανική , στο 16% η νιγηριανή, ενώ η Δ είναι κάτω από 10%. Η Δέλτα δεν φαίνεται να επικρατεί ακόμη. Δε νομίζω, όμως, ότι θα μείνει έτσι. Είναι πιθανό να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο», είπε.

Ο καθηγητής Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας εξηγώντας ότι, «αν μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού, δεν θα έχουμε τείχος ανοσίας τον Σεπτέμβριο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν ανοσία από 50-80%, ανάλογα με το εμβόλιο. Αρά, δεν κινδυνεύουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή, «στο τείχος της ανοσίας είμαστε στο 39%. Ο στόχος είναι πάνω από το 70%. Πρέπει να υπάρξει ένταση των εμβολιασμών μέσα στο δίμηνο». Διαφορετικά, τόνισε ότι «μετά τον Οκτώβριο θα έχουμε 4ο κύμα, όχι τόσο σοβαρό όσο τα προηγούμενα».

Πηγή: ethnos.gr