11.8 C
Kefalonia
Σάββατο 22/6/2022
Αρχική Άποψη Μετάλλαξη Όμικρον: Το φαινόμενο της ανοσολογικής διαφυγής που “χτυπά” και τους εμβολιασμένους

Μετάλλαξη Όμικρον: Το φαινόμενο της ανοσολογικής διαφυγής που “χτυπά” και τους εμβολιασμένους

Την παραδοχή ότι «όλες οι πρώτες μας προβλέψεις για τον κορωνοϊό ήταν λάθος» έκανε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, o οποίος μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, τις πενήντα μεταλλάξεις στο γονιδίωμά της και το τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τη Δέλτα.

Η Όμικρον είναι η παραλλαγή με τις περισσότερες μεταλλάξεις

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Φέρνει συνολικά πενήντα μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού», ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως το χαρακτήρισε, είναι ότι οι 32 από τις 50 μεταλλάξεις βρίσκονται στην πρωτεϊνη ακίδα που ακουμπάει πάνω στα κύτταρα και προκαλεί τη μόλυνση, γεγονός που μένει να διερευνηθεί αν προκαλεί την υψηλή μεταδοτικότητα.

Διαφεύγει των αντισωμάτων αλλά τη φρενάρουν Τ λεμφοκύτταρα

Μιλώντας για την Όμικρον ο κ. Θάνος αναφέρθηκε σε ένα ακόμη «σετ μεταλλάξεων» το οποίο επίσης βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα και δεν συνδέεται με τη μεταδοτικότητα αλλά με τη διαφυγή στην ανοσία, δηλαδή τη μικρότερη αντίδραση των αντισωμάτων.

«Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν βρεθεί σε άλλα στελέχη του ιού, όπως ο Β, και είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή τα αντισώματα που έχουμε δεν εξουδετερώνουν τόσο εύκολα τον ιό», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, «όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, η οποία προέρχεται από τα Τ λεμφοκύτταρα», τονίζοντας ότι «αναμένουμε να υπάρχει μια ικανοποιητική προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρότερη προστασία σε ότι αφορά τη μόλυνση και την εμφάνιση ήπιων νοσημάτων».

Τα όπλα κατά της Μετάλλαξης Όμικρον

«Δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη ήσυχοι. Ότι είχαμε πει στην αρχή της πανδημίας αποδείχθηκε λάθος. Καλό είναι να μην κάνουμε προβλέψεις. Ο ιός μεταλλάσσεται γιατί αυτό είναι στη βιολογία των ιών», δήλωσε.

Θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Θάνος ανέφερε ότι «το ρεπερτόριο των μεταλλάξεων δεν μπορεί να είναι αέναο. Ο εμβολιασμός και οι μάσκες είναι τα δύο ξεκάθαρα όπλα που έχουμε ούτως ώστε να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του και το δυναμικό της μεταλλαγής του. Ο ιός, όσο περισσότερους μολύνει, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αλλάζει».

Πώς εμφανίστηκε η Όμικρον – Ο ασθενής «Ο»

«Η εμφάνιση της Όμικρον, κατά πάσα πιθανότητα, έγινε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης με κορονοϊό, η οποία έγινε σε κάποιο άτομο που είχε κατεσταλμένο ανοσολογικό σύστημα. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς με HIV ή ασθενείς με καρκίνο. Στη Νότια Αφρική η συχνότητα ασθενών με AIDS είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στις περισσότερες περιοχές του κόσμου», εξήγησε ο κ. Θάνος.

Όσον αφορά στα ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής του ιού που βρίσκονται στα εργαστήρια της Ακαδημίας Αθηνών, επισήμανε ότι πλέον εξετάζονται όλα τα θετικά κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας από Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα για να εντοπιστούν τυχόν νέα περιστατικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr
Προηγούμενο άρθροΚορωνοιός: Τι δείχνουν τα λύματα στην Κεφαλονιά-Τι λέει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής για το ιικό φορτίο
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: 133 rapid test χθες-Που έγιναν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα