Μετεωρολόγος ΕΡΤ: Σενάριο για μεσογειακό κυκλώνα στο 3ο δεκαήμερο του μήνα

Ανάρτηση από Faraklata Weather

https://www.facebook.com/faraklata.weather.9/posts/553980492432819

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Σενάριο για Μεσογειακό Κυκλώνα στο 3ο δεκαήμερο του μήνα

Γιατί «άδειασε» η θάλασσα σε αρκετές περιοχές, από τη Σαμοθράκη και την Καβάλα μέχρι και τη Σητεία…!

Αρχικά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, καθώς το φαινόμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό ή με ενδεχόμενο τσουνάμι. Στην περίπτωση του σεισμού, όντως μπορεί να παρατηρηθεί η λεγόμενη άμπτωτη, η πτώση δηλαδή της στάθμης του νερού, που μπορεί εκτός από τη θάλασσα να παρατηρηθεί και σε λίμνες ή ποτάμια, όπως αντίστοιχα το αντίθετο που είναι και η πλημμυρίδα, όπου η στάθμη ανεβαίνει και μαζί αυτά τα δυο φαινόμενα αποτελούν τη γνωστή παλίρροια, που λένε και οι ναυτικοί.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Ανάπτυξης: Άμεση χορήγηση προκαταβολής 20% σε 100 επιχειρήσεις που επλήγησαν από ΙΑΝΟ (απόφαση)

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Ανάπτυξης: Άμεση χορήγηση προκαταβολής 20% σε 100 επιχειρήσεις που επλήγησαν από ΙΑΝΟ (απόφαση)

Συγκεκριμένα όμως η άμπωτη που συχνά ακολουθεί ένα σεισμό, γίνεται αρκετά γρήγορα και δεν κρατάει για πολύ. Αντίθετα, στη δική μας τωρινή περίπτωση, είναι απλά ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής, που παρατηρείται σε ετήσια βάση, μπορεί να ποικίλει σε ένταση και διάρκεια και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία (ίδια χρονική διάρκεια ημέρας και νύχτας) που περιμένουμε σε λίγες ημέρες, οπότε και ευθυγραμμίζεται ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και η δυναμική έλξη των πλανητών αυτών είναι τέτοια ώστε προκαλεί μετατόπιση του νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί και σε άλλες ανεβαίνει. Διαρκεί μερικές ημέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι λίγο πιο πολύπλοκο, καθότι οφείλεται και σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως τα υψηλά βαρομετρικά των τελευταίων ημερών που καλύπτουν την Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα και τα ανεμολογικά πεδία που δημιουργούνται να «πιέζουν» κι αυτά το νερό να υποχωρήσει, έως και 40 πόντους σε κάποιες περιοχές αυτή τη φορά.

Μια γρήγορη ματιά στον καιρό της εβδομάδας…

Σε άλλα νέα, χειμωνιάζει τα επόμενα 24ωρα ο καιρός, θυμίζοντάς μας πως ο Μάρτης έχει τάση να επιβεβαιώσει τις παροιμίες που τον συντροφεύουν. Έτσι, λοιπόν, η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα χαρακτηρίζεται από βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, ενισχυμένους νοτιάδες και σταδιακά βοριάδες στα νότια πελάγη, πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά, χωρίς όμως κάτι το ακραίο.

Τα σενάρια για Μεσογειακό Κυκλώνα στο 3ο δεκαήμερο του μήνα…!

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σενάριο του Αμερικανικού μοντέλου GFS που δίνει τον σχηματισμό πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, στο διάστημα 20-22 Μαρτίου, με χαμηλή πίεση τέτοια στο κέντρο του ακόμα και στα 984hPa, η οποία αγγίζει τα όρια του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane)…! Αν και τέτοια συστήματα δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα παρά μόνο στους ωκεανούς, ενώ σε κλειστές θάλασσες όπως η Μεσόγειος συνήθως αποδυναμώνονται σημαντικά και δεν επιβιώνουν, κάνουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνές τις εμφανίσεις τους, όπως ο πρόσφατος Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», που έπληξε τη χώρα μας στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2020, προκαλώντας μάλιστα όπως όλοι θα θυμόμαστε τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές. Παρόλα αυτά, ας μην πανικοβαλλόμαστε, καθώς προς το παρόν πρόκειται μόνο για ένα πολύ μακρινό σενάριο, που σίγουρα θα έχει σημαντικότατες αλλαγές!

Πηγή: https://www.ertnews.gr/