Μίνα Γκάγκα: Δύο γυναίκες αρνούνται να διασωληνωθούν στο “Σωτηρία” – Προϋπόθεση εξωσωματικής γονιμοποίησης ο εμβολιασμός

Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού καλύπτουν και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ωστόσο, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο φαίνεται να πιάνει το νέο στέλεχος.

Σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της τρίτης δόσης πριν από τους έξι μήνες η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία – κατά του κορονοϊού και άρα της μετάλλαξης Όμικρον – και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση.

Η κ. Γκάγκα μίλησε και για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού λέγοντας πως είναι ασφάλεια για όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός τόνισε ότι το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.

Σε ερώτηση για τους ασθενείς που αρνούνται να διασωληνωθούν, ανέφερε ότι στο Σωτηρία την Πέμπτη υπήρχαν δυο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία διεμήνυσε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι.

Η ίδια σημείωσε πως μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε τρίτες χώρες. Επανέλαβε πως μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Τέλος, η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε και στις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, υποστηρίζοντας ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πηγή: newsit.gr