Οι άνθρωποι που επιλέγουν τον μοναστικό βίο, μ’ έναν παράξενο τρόπο βρίσκονται “εκτός” αλλά και “εντός” της κοινωνίας… Ζουν στον δικό τους κόσμο, τη δική τους καθημερινότητα, αλλά ταυτόχρονα συνυπάρχουν με τον υπόλοιπο κόσμο στις θρησκευτικές γιορτές, αθόρυβα χαράζουν παράλληλους δρόμους στην κοινωνία.

Πόσοι όμως ήταν οι μοναχοί και μοναχές στην Κεφαλονιά πριν τη μεγάλη σεισμική καταστροφή του 1953; Αντλούμε τις πληροφορίες από τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 1951.

Στη μονή του Αγίου Γερασίμου το 1951 απογράφονται 52 άτομα, ενώ στη μονή Σισσίων 48 άτομα. Είναι οι δυο πολυπληθέστερες μονές του νησιού. Στη μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς βρίσκονται μόλις 11 άτομα, ενώ στην κοντινή μονή του Εσταυρωμένου Πεσσάδας 6 άτομα. 6 είναι και οι απογραφόμενοι στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, στη νοτιοανατολική Κεφαλονιά, ενώ 3 στη Μονή Στροφάδων στην ίδια περιοχή. 126 δηλαδή μοναχοί και μοναχές στην επαρχία Κραναίας.

Στην απέναντι όχθη, τη χερσόνησο της Παλικής, η μοναδική κατοικημένη μονή το 1951 φαίνεται να είναι η Μονή Κηπουραίων, με 13 άτομα.

Στον βορρά τα πράγματα είναι ακόμα πιο μοναχικά. Στη Μονή Θεμάτων στην Πύλαρο απογράφονται μόλις 2 άτομα, ενώ στη Μονή Αγριλίων κοντά στη Σάμη 5 άτομα.

146 λοιπόν ήταν οι άνθρωποι που είχαν επιλέξει τη ζωή στα μοναστήρια της Κεφαλονιάς λίγο πριν έρθουν οι τρεις σεισμοί του 1953, που θα σάρωναν τα πάντα…

Πηγή: ionica.gr

Προηγούμενο άρθροΑποζημιώσεις ΙΑΝΟΥ: “Βροχή” νέων αποφάσεων-89 για φυσικά πρόσωπα & 3 για επιχειρήσεις-Πάνω από 4.000 νέοι δικαιούχοι (λίστα-αποφάσεις)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Τραγωδία στο Ληξούρι-Ηλικιωμένος πήδηξε από μπαλκόνι