Μόνη διέξοδος η Δημοκρατία και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Άρθρο του Αριστοτέλη Μπατιστάτου, Ταξιάρχου ε.α., για το Ελλάδα 24

Η Ερυθραία είναι μια χώρα στην Ανατολική Αφρική στην οποία από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αιθιοπία (1991), δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές, υπάρχει μόνο ένα κόμμα στην πολιτική ζωή και ουδέποτε εφαρμόσθηκε το Σύνταγμα που θα έπρεπε να είναι σε ισχύ από το 1997. Αναφέρομαι κάπως αναλυτικότερα σε αυτή τη χώρα αφού οι υπόλοιπες είναι για τους ίδιους εν πολλοίς λόγους γνωστότερες. Λευκορωσία (αλίμονο…), Συρία (με πρόσφατο βαρύ φόρο αίματος και τεράστια ανθρωπιστική κρίση με συμμετοχή και της Ρωσίας), Βόρεια Κορέα (αυτή κι αν ήταν έκπληξη…) και βεβαίως η Ρωσία η οποία ψήφισε υπέρ του εαυτού της και του πολέμου της στην Ουκρανία κατά την σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία και όσοι νομίζουν πως είμαστε προ μιας Σινορωσικής συμμαχίας αιώνιας αγάπης και παντοτινής αφοσίωσης καλό θα είναι να αναθεωρήσουν. Η Κίνα σε αντίθεση με τη Ρωσία είναι μια πραγματική υπερδύναμη (σε όλους τους τομείς) και το τελευταίο που θέλει αυτή τη στιγμή είναι ένας ταραξίας στην αυλή της ο οποίος θα ανακατέψει την παγκόσμια τράπουλα με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν έχει μόνο η Ρωσία αυλή (κατά το δόγμα Πούτιν), έχει και η Κίνα και οσονούπω η Ινδία.

Ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στα πεδία των μαχών ο Πούτιν (επαναλαμβάνω ο Πούτιν και όχι ο Ρωσικός λαός) έχει ήδη ηττηθεί. Στο ακραίο ομολογουμένως σενάριο και λόγω των μεγάλων ομοιοτήτων αυτού του πολέμου με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν επί Σοβιετικής Ένωσης, οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας θα επιταχυνθούν με την ελπίδα όλων προς μια δημοκρατική κατεύθυνση, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και σαφώς με την Ρωσία μέρος της λύσης για ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη και όχι μέρος του προβλήματος. Μιας ενιαίας Ευρώπης με κοινούς στόχους από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, απεξαρτημένης από την κηδεμονία των ΗΠΑ και προφανώς του ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό βρίσκονται και οι τεράστιες ευθύνες της «ωραίας κοιμωμένης» Ε.Ε.. Είναι ένα σενάριο το οποίο τη μόνη χώρα την οποία δεν συμφέρει με βάση τις σημερινές ισορροπίες, είναι η Τουρκία του Ερντογάν η οποία αγοράζει S400 από τη Ρωσία και πουλάει Bayraktar στην Ουκρανία.

Ούτε ο ναζισμός, ούτε ο φασισμός, ούτε τα ολοκληρωτικά γενικώς καθεστώτα αναπτύσσονται εν κενώ. Απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες στον δοκιμαστικό σωλήνα της ιστορίας. Δεν αποφασίζουν ξαφνικά ομάδες ανθρώπων να δημιουργήσουν τάγματα μακελάρηδων, ούτε ναζιστικά κόμματα, ούτε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αρκεί και μόνο ένας τρελός για να σπείρει τον όλεθρο, όπως πριν από μόλις μερικά χρόνια ο Άντερς Μπρέιβικ στην Νορβηγία και πολλοί μιμητές του στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του «ελεύθερου κόσμου». Η μόνη διέξοδος σε κάθε πολεμική παράνοια μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: https://ellada24.gr/