Μόσιαλος: Πότε θα έχουμε εμβόλιο-Τι λέει για το άνοιγμα της εστίασης

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε για την ασφάλεια των πρώτων εμβολίων, και μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε ασφαλείς ενδείξεις αν λειτουργούν, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στη Σία Κοσιώνη, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό επισήμανε ότι αν πετύχουν τα πρώτα πέντε που είναι σε εξέλιξη θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλους της χρονιάς, αλλιώς θα περιμένουμε το νέο κύμα εμβολίων στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Αφρική και κορωνοϊός

Στο ερώτημα γιατί η αχανής αφρικανική ήπειρος δεν αντιμετωπίζει θνητότητα και πολλά κρούσματα του κορωνοϊού, όπως θα περίμενες κανείς δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού αλλά και των κακών υποδομών υγείας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι “θα περίμενε κάνεις πολύ μεγαλύτερη επίδραση της ασθένειας στις αφρικανικές χώρες”.

Βεβαία υπάρχει υστέρηση μερικών εβδομάδων, εξήγησε, αλλά αν συνεχιστεί ίσως πάρουμε κάποια μηνύματα, το ένα είναι σχετικό με πληθυσμιακή δομή στις αφρικανικές χώρες, οι περισσότεροι Αφρικανοί είναι νέοι δεν έχουν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων με νοσηρότητα όπως στην Ευρώπη”.

“Μήπως υπάρχει διασταυρούμενη ανοσοπροστασία στην Αφρική γιατί είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι σε άλλους τύπους κορωνοϊών στην ήπειρο γι αυτό προστατεύονται περισσότερο; μήπως αυτό μπορεί να υπάρχει και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης;” διερωτήθηκε.

Εστίαση

Σε σχέση με την εστίαση, ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι αν γίνουν πρόωρες κινήσεις μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και να πάμε ακόμα πιο πίσω τις ημερομηνίες ανοίγματος των καταστημάτων. “Έχει νόημα να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Μήπως και η νόσος γίνει εποχική; Αν δεν διασφαλίσουμε απολυτή ασφάλεια σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει και ο πελάτης” εξήγησε.

Πηγή: aftodioikisi.gr