Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στον Μύρτο Κεφαλονιάς, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ασφάλεια των επισκεπτών.
Μύρτος Κεφαλονιάς: Νέα ηχηρή προειδοποίηση Παπαδόπουλου – «Κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια των επισκεπτών»
Νέα παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία του Μύρτου πραγματοποίησε ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων και ασκώντας κριτική στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει τα δεδομένα «άσχημα νέα» για τον Μύρτο, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτηση πινακίδων και η ζώνωση επικινδυνότητας δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την προστασία των λουομένων.
«Πρακτικά ουδείς εγγυάται την ασφάλεια»
Ο σεισμολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους της αντισεισμικής προστασίας, προβλέπεται η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων και η δημιουργία ζωνών επικινδυνότητας.
Ωστόσο, όπως τονίζει, τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την ασφάλεια όσων επισκέπτονται την παραλία.
«Πρακτικά ουδείς εγγυάται την ασφάλεια όσων επισκέπτονται την παραλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι δύο λόγοι που προκαλούν ανησυχία
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι οι κατολισθήσεις αποτελούν ένα επιταχυνόμενο γεωλογικό φαινόμενο.
Όπως αναφέρει, αρχικά εκδηλώνονται με μικρές και συνεχείς μετακινήσεις εδάφους, όπως συνέβη και στην πρόσφατη κατολίσθηση στον Μύρτο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σημειωθεί η μεγάλη κατάρρευση.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τέτοιου είδους κατολισθήσεις επιταχύνονται ιδιαίτερα μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις ή μεγάλους σεισμούς, όπως είχε συμβεί στην Κεφαλονιά το 2014.
Αναφορά στον σεισμό του 2014
Ο σεισμολόγος συνοδεύει την ανάρτησή του με φωτογραφίες από τις αυτοψίες που πραγματοποίησε η ομάδα του μετά τον σεισμό των 6,0 Ρίχτερ της 26ης Ιανουαρίου 2014.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τότε εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις μεγάλων διαστάσεων που κατέκλυσαν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μεγάλα τμήματα της παραλίας του Μύρτου, αποδεικνύοντας τη δυναμική και την επικινδυνότητα του φαινομένου.
«Οι ευθύνες θα είναι 100% δικές τους»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τη διαχείριση της περιοχής.
Όπως αναφέρει, όσοι θεωρούν ότι οι πινακίδες και η ζώνωση επικινδυνότητας αρκούν για να εξασφαλίσουν απόλυτη προστασία, αναλαμβάνουν και την πλήρη ευθύνη των επιλογών τους.
Η νέα παρέμβαση του σεισμολόγου αναμένεται να επαναφέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση γύρω από τα μέτρα ασφαλείας στον Μύρτο, λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη κατολίσθηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και αρμόδιες υπηρεσίες.



