Ληξούρι: ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Σχετικά με νεότερο κείμενο από το ίδιο fb αγαπητής μας συμπολίτισσας, που αναρτήθηκε στην ίδια τοπική ιστοσελίδα, όπως και το αμέσως προηγούμενο, έχουμε να απαντήσουμε – χωρίς να επανέλθουμε άλλη φορά – τα εξής:

  • Πρώτα-πρώτα δεν είμαστε Εφορευτική Επιτροπή – αυτή σχετίζεται με … εκλογές – αλλά Εφορευτικό Συμβούλιο. Επίσης, ενημερώνουμε ότι χρόνια τώρα τα Δελτία Τύπου και τα άλλα κείμενά μας, που δημοσιεύονται/αναρτώνται στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα υπογράφουμε έτσι: «Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης». Άρα, γιατί «θα έπρεπε», κατά τη γνώμη της αγαπητής συμπολίτισσας, να αναγράψουμε στην πρώτη απάντησή μας τα ονόματά μας; Πάντως, είναι τα ίδια εκείνα μέλη, τα οποία πριν από ενάμισι περίπου χρόνο παραχώρησαν την αίθουσα του Μουσείου για την Έκθεση Φωτογραφίας της και ίδια η υπάλληλος, η οποία τα απογεύματα άνοιγε το χώρο για την προετοιμασία της Έκθεσης και την επίσκεψη του κοινού. Εξάλλου, είναι γνωστό από ποιους/ποιες απαρτίζεται το Εφορευτικό Συμβούλιο. Όταν, βέβαια, διοριστήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας, ενημερώσαμε την τοπική κοινωνία. Αλλά και τώρα και οποιαδήποτε ώρα ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου με μια επίσκεψή του στο Μουσείο Ληξουρίου ή με ένα τηλεφώνημά του στο γραφείο της Βιβλιοθήκης (26710-91325) τις εργάσιμες ώρες κάθε μέρας εκτός από Κυριακή και Δευτέρα.
  • Και τώρα για τον «άλλο δρόμο» για τη χρηματοδότηση του έργου της επισκευής του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης:

–Εμείς επιμένουμε ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο άλλωστε είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, αλλά και γενικότερα της ελληνικής Πολιτείας, η οποία, ας μην ξεχνάμε, «τόλμησε» και το συμπεριέλαβε στον κατάλογο εκχώρησης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ για τα περαιτέρω…

–Ωστόσο, δεν είμαστε αντίθετοι με κάθε άλλη πρωτοβουλία, περίπτωση ή δράση, η οποία, σεβόμενη το κτήριο, επιθυμεί να συμβάλει είτε άμεσα είτε έμμεσα στην προώθηση αλλά και στην οριστική λύση της επισκευής. Γι’ αυτό και το Εφορευτικό Συμβούλιο κατά καιρούς αναζήτησε διάφορες άλλες λύσεις ή διέτρεξε διάφορους δρόμους σε μια προσπάθεια είτε να εξευρεθούν χρήματα είτε να επισπευσθούν οι διαδικασίες είτε να υπάρξει σιγουρότερη προώθηση της λύσης του ζητήματος.

–Επομένως, είμαστε «ανοικτοί» και συζητούμε κάθε σκέψη, άποψη και πρόταση, που δίνει προοπτική στο ζήτημα της επισκευής του κτηρίου. Και αυτό το έχουμε δηλώσει δημόσια και το έχουμε αποδείξει έμπρακτα.

  • Ερχόμενοι, τώρα, στο συγκεκριμένο «άλλο δρόμο για τη χρηματοδότηση του έργου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης», που μας προτείνει η αγαπητή συμπολίτισσα, αναφέρουμε τα εξής;

–Ευχαριστούμε πολύ για την πρότασή της, αλλά

–Διαφωνούμε κατά τρόπο απόλυτο με το συμπέρασμά της, ότι δηλαδή «η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας που της άρμοζε για την επίλυση των προβλημάτων της, τόσο από την εφορευτική επιτροπή [= Εφορευτικό Συμβούλιο], όσο και από το Δήμο [Ληξουρίου] και τώρα βρισκόμαστε στην πολύ δύσκολη θέση να παρακολουθούμε τη φθορά της και την καταστροφή της, ίσως την αμετάκλητη…».

–Και υπογραμμίζουμε ότι δε δεχόμαστε το παραπάνω συμπέρασμα ούτε ως άποψη (είναι ατεκμηρίωτη), ούτε ως παρατήρηση (είναι επιφανειακή), ούτε ως μομφή (είναι προσβλητική), ούτε ως κατηγορία (είναι άδικη). Επιστρέφεται χωρίς συζήτηση…

  • Ωστόσο, επανερχόμενοι στον προτεινόμενο «άλλο δρόμο», αναρωτιόμαστε:

–Έπρεπε να περάσει η 30ή Οκτωβρίου, να περάσει δηλαδή η ημερομηνία λήξης για την κατάθεση των σχετικών προτάσεων, για να μας γνωστοποιηθεί ο «άλλος δρόμος», ο οποίος τελικά λόγω λήξης της προθεσμίας έγινε αδιέξοδος; Δεν μπορούσε να γραφτεί αυτή πρόταση 3-4 μέρες προηγουμένως;  Γιατί τώρα ποια η αξία της πρότασης;!

–Γιατί τόσον καιρό είτε η ίδια, είτε μέσω της κ. Κ. Ευ., «η οποία έχει ασχοληθεί με προγράμματα ΕΣΠΑ», δεν ενημέρωσε το Εφορευτικό Συμβούλιο ή το Δήμο για τον «άλλο δρόμο», τη στιγμή μάλιστα που διαπίστωνε όλο αυτό το διάστημα ότι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη δεν τύχαινε «της προσοχής και της φροντίδας που της άρμοζε για την επίλυση των προβλημάτων της, τόσο από την εφορευτική επιτροπή, όσο και από το Δήμο»;

–Και μια «λεπτομέρεια», στο 1ο βήμα: Ποιος θα συντάξει τη μελέτη επισκευής και ποιος θα την πληρώσει, καθώς «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι η ύπαρξη μελέτης; – Ο Δήμος Ληξουρίου με το «πλεονάζον» προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας, το Εφορευτικό Συμβούλιο με ποιο κονδύλι στον προϋπολογισμό του, ιδιωτικό γραφείο (ποιος το πληρώνει;) ή οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

 

 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ