Νέα έρευνα: Αυτό είναι το εμβόλιο που εμφανίζεται ασφαλές ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

2019 Wuhan nCoV CoronaVirus Vaccine Concept. 3d Render

Το επιστημονικό περιοδικό Nature γνωστοποίησε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει προστασία και είναι ασφαλές ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Δρ. Νταν Μπαρους, Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας για την Ιολογία και τα Εμβόλια του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess (BIDMC).

Ο Δρ. Μπαρους, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που πυροδότησαν ανά την υφήλιο το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Για να διερευνήσουν την ανοσογονικότητα του Ad26.COV2.S, ο Δρ Μπαρους και οι συνάδελφοί του στο BIDMC χορήγησαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson σε 20 εθελοντές 18 και 55 ετών. Όλοι οι εθελοντές λάμβαναν μέρος σε μεγαλύτερη πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο Φάσης 1/2α μελέτη για την αξιολόγηση του εμβολίου σε διάφορες δόσεις και χρονοδιαγράμματα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλαπλές μεθόδους για την αξιολόγηση των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι του αρχικού ιικού στελέχους (WA1/2020) και έναντι των παραλλαγών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική (B.1.1351), στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.1.1.7), τη Βραζιλία (P.1) και την Καλιφόρνια (CAL.20C).

Σε σύγκριση με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του WA1/2020, διαπιστώθηκαν μειώσεις στα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.1351 και Ρ.1. Αντιθέτως, μη εξουδετερωτικά αντισώματα και Τ-κύτταρα επηρεάστηκαν ελάχιστα ή δεν επηρεάστηκαν από τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Όπως καταδεικνύεται από κλινικές δοκιμές Φάσης 3, τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα και/ή τα Τ-κύτταρα μπορεί να συμβάλουν στην προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Έτσι οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Ad26.COV2.S (αδρανοποιημένος αδενοϊός) προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών.

Το εμβόλιο Ad26.COV2.S έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στη συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, όπου τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται στις αντίστοιχες τοπικές παραλλαγές του κορωνοϊού.

«Η ισχυρή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις περιοχές αυξάνει την πιθανότητα τα μη εξουδετερωτικά αντισώματα και/ή τα Τ-κύτταρα να συμβάλλουν επίσης στην προστασία έναντι της COVID-19″, εξηγεί ο Δρ Μπαρους συμπληρώνοντας πως «εναλλακτικά είναι πιθανόν τα χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων να προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού»

Πηγή: pronews.gr