Ο πελάτης θα μπορεί να παραγγείλει από την ξαπλώστρα του μόνο καφέ και συσκευασμένα προϊόντα τα οποία επιτρέπεται να σερβίρονται στις παραλίες λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό

Οι κανόνες στις παραλίες αλλάζουν στην μετά κορονοϊού εποχή με τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών να είναι έντονες, αφού ειδικά για το το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα απαγορεύεται το φαγητό στις ξαπλώστρες. Ειδικότερα, ο πελάτης θα μπορεί να παραγγείλει από την ξαπλώστρα του μόνο καφέ και συσκευασμένα προϊόντα τα οποία επιτρέπεται να σερβίρονται στις παραλίες λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ δεν θα επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ και η αναπαραγωγή μουσικής.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μίλησε στην εκπομπή «Οpen Ελλάδα» για την ΚΥΑ που έχει αναστατώσει τους ιδιοκτήτες και προβληματίζει τους εργαζόμενους. «Εδώ και 15 ημέρες έχει υπάρξει υπομονή η οποία εξαντλήθηκε σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εστιατορίων τα οποία βρίσκονται πλησίον ή εντός κάποιας παραλίας, είτε οργανωμένης είτε όχι. Η οδηγία της κυβέρνησης ήταν ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες να κάνουν υπομονή μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, οπότε θα δινόταν στη δημοσιότητα η καινούρια ΚΥΑ η οποία θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και θα ενέτασσε και τα υπόλοιπα εστιατόρια στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας των εστιατορίων. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια αστοχία σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δόθηκαν για το πλαίσιο λειτουργίας των εστιατορίων – όχι των beach bar- το οποίο , για έναν παράλογο λόγο, δεν ξέρω που βασίστηκε αυτό, φαίνεται να απαγορεύει την παρασκευή φαγητού και την αναπαραγωγή μουσικής στο εστιατόριο» αναφέρει ο κ. Μαρακάκης.

Ο δικηγόρος και ιδιοκτήτης επιχείρησης τουρισμού σημειώνει ότι σε όλες τις παραλίες στην Ελλάδα υπάρχει κάποιο πόστο εστίασης: «Ανάλογα με την άδειά του ο κάθε επιχειρηματίας είτε αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα είτε όχι. Το ζήτημα είναι ότι εκείνες οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και έχουν σοβαρές υποδομές με πολλά χρόνια λειτουργίας και μεγάλο αριθμό προσωπικού, από λάθος και από αστοχία, προβλέπεται από τη Δευτέρα ότι απαγορεύεται να λειτουργεί η κουζίνα στα εστιατόρια και επιτρέπεται να παρέχονται μόνο συσκευασμένα προϊόντα και να μην αναπαράγουν μουσική».

Ο κ. Μαρακάκης τονίζει ότι πρόκειται για αστοχία αφού όπως αναφέρει έλαβε τη διαβεβαίωση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση, ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουν δοθεί διευκρινίσεις και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Νέοι κανόνες για τις παραλίες

Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, δημοσιεύθηκε την Τρίτη και ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών. Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.

Επίσης ορίζονται τα εξής:

  • Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.
  • Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:

  • Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας
  • Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.
  • Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.
  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.
  • Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους της ΚΥΑ, επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στην Βούλα: Σοκαριστικές εικόνες από το διαμέρισμα – Εγκλωβίστηκε στο μπάνιο η 60χρονη και κάηκε ζωντανή
Επόμενο άρθροΤραγωδία: Αδέλφια 6 και 7 ετών σκοτώθηκαν οδηγώντας το αμάξι της γιαγιάς τους (pics+video)