Πραγματοποιήθηκε χθες 2 Ιουλίου 2022, στον κήπο του Νάπιερ εκδήλωση με θέμα: «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου και τον Πολιτιστικό, Ιστορικό, Λαογραφικό Σύλλογο «Το Ριφόρτσο» και την κ. Γερασιμούλα Γεράκη. Πραγματικά ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, που έκλεισε με ωραίους κεφαλονίτικους χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μπάλλος».

Όμως κατά τη διάρκεια των προσφωνήσεων ακούστηκε ότι εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Γεράκη πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, γεγονός που δεν αληθεύει.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση. Για πρώτη φορά εκδήλωση για τον μεγάλο αυτό Κεφαλονίτη πολιτικό πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)  στις 3 Δεκεμβρίου 1978 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Ομιλήτρια στην εκδήλωση αυτή ήταν η φιλόλογος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Μπαγκόγκ Ταϋλάνδης (Σιάμ) Usa Kordaptim, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μομπελιέ της Γαλλίας και υπότροφος του  Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδος. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης Υπουργός Εσωτερικών του Σιάμ στον 17ο αιώνα». Η ομιλήτρια μίλησε σε άπταιστα ελληνικά.

Μετά την εκδήλωση ο δικηγόρος, τότε βουλευτής Κεφαλονιάς και τελευταίος εν ζωή άρρην απόγονος της ιστορικής οικογένειας Γεράκη στην Κεφαλονιά, αείμνηστος (σήμερα) Παναγής Γεράκης παρέθεσε στην οικία του δείπνο στα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας και την ομιλήτρια.

Νίκος Μαραγκάκης.

Φιλόλογος.

Μέλος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Προηγούμενο άρθροΟρέστης Καππάτος: “Ενα εξαιρετικό διήμερο εκδηλώσεων ήρθε να προαναγγείλει ένα σπουδαίο πολιτιστικό καλοκαίρι” (εικόνες)
Επόμενο άρθροΚεφαλονιά: Επείγουσα αεροδιακομιδή πρόωρου νεογνού