Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η ελκώδης κολίτιδα είναι άλλος ένας συνηθισμένος τύπος.
Η νόσος του Crohn συνήθως ξεκινά σταδιακά και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχετε περιόδους ύφεσης που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, ή χρόνια.
Η νόσος του Crohn μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε άτομα:
- μεταξύ 20 και 29 ετών
- που έχουν ένα μέλος της οικογένειας, τις περισσότερες φορές αδερφό ή γονέα, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- που είναι καπνιστές
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου του Crohn
- Εντερική απόφραξη: Η νόσος του Crohn μπορεί να πυκνώσει το τοίχωμα του εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, οι πιο παχιές περιοχές των εντέρων μπορεί να στενέψουν, γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει τα έντερα. Μια μερική, ή πλήρης εντερική απόφραξη μπορεί να εμποδίσει την κίνηση της τροφής ή των κοπράνων μέσω των εντέρων.
- Συρίγγια: Στη νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να περάσει από το τοίχωμα των εντέρων και να δημιουργήσει συρίγγια. Τα συρίγγια είναι μη φυσιολογικές δίοδοι μεταξύ δύο οργάνων ή μεταξύ ενός οργάνου και του εξωτερικού του σώματός σας. Τα συρίγγια μπορεί να μολυνθούν.
- Αποστήματα: Η φλεγμονή που περνά από το τοίχωμα του εντέρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποστήματα. Τα αποστήματα είναι επώδυνοι, διογκωμένοι, γεμάτοι πύον θύλακες μόλυνσης.
- Σχισμές στον πρωκτό: Είναι πολύ μικρά ρήγματα στον πρωκτό, που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία.
- Έλκη: Η φλεγμονή οπουδήποτε στο πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, ή ανοιχτές πληγές στο στόμα, τα έντερα, τον πρωκτό, ή το περίνεο.
- Υποσιτισμός: Ο υποσιτισμός αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τη σωστή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, που χρειάζεται για τη διατήρηση υγιών ιστών και οργάνων.
- Φλεγμονή σε άλλες περιοχές του σώματος: Μπορεί να έχετε φλεγμονή στις αρθρώσεις, τα μάτια και το δέρμα.
Νόσος του Crohn: Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι:
- διάρροια
- κράμπες και πόνος στην κοιλιά
- απώλεια βάρους
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν
- αναιμία
- ερυθρότητα, ή πόνο στα μάτια
- αίσθημα κόπωσης
- πυρετός
- πόνος στις αρθρώσεις
- ναυτία, ή απώλεια όρεξης
- δερματικές αλλαγές, που περιλαμβάνουν κόκκινα, τρυφερά εξογκώματα κάτω από το δέρμα
Τα συμπτώματά σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής.
Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επίσης, μερικοί ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν, ότι ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλούν, ή να επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους.
Νόσος του Crohn: Αίτια
Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο του Crohn. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση της νόσου του Crohn:
Αυτοάνοση αντίδραση
Μια αιτία της νόσου του Crohn μπορεί να είναι μια αυτοάνοση αντίδραση (όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσουν κατά λάθος το ανοσοποιητικό. Αυτή η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί φλεγμονή, οδηγώντας σε συμπτώματα της νόσου του Crohn.
Γονίδια
Η νόσος του Crohn εμφανίζεται μερικές φορές σε οικογένειες. Έρευνες έχουν δείξει, ότι εάν έχετε έναν γονέα, ή αδερφό/ή με νόσο του Crohn, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο. Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ γονιδίων και νόσου του Crohn.
Άλλοι παράγοντες
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι παρακάτω παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn:
- Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Crohn.
- Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, τα αντιβιοτικά και τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn.
- Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Crohn.
Νόσος του Crohn: Τι βοηθάει και τι όχι στη διατροφή
Αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας όπως:
- να αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά
- να αποφεύγετε το ποπ κορν, τις φλούδες λαχανικών, τους ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
- να πίνετε περισσότερα υγρά
- να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά
- να διατηρείτε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης τροφών, για να βοηθήσετε στον εντοπισμό εκείνων, που σας προκαλούν πρόβλημα
Ανάλογα με τα συμπτώματα, ή τα φάρμακά σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια συγκεκριμένη διατροφή, που θα είναι:
- υψηλής θερμιδικής αξίας
- χωρίς λακτόζη
- χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- χαμηλή σε φυτικές ίνες
- χαμηλή σε αλάτι
Μιλήστε με τον γιατρό σας για συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις και αλλαγές.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, εάν δεν απορροφάτε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Για λόγους ασφαλείας, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ή οποιαδήποτε συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά φάρμακα, ή ιατρικές πρακτικές.
Πηγή: https://www.niddk.nih.gov
φωτό: iStock
Πηγή: iatropedia.gr