Ο δείκτης που κανείς δεν κοιτάει στην Όμικρον: Τα κρούσματα «πέφτουν» με τρομακτικούς ρυθμούς, αλλά…

Ήταν σαν ένα ωστικό πανδημικό κύμα που μας χτύπησε με όλη του την ορμή, πιάνοντάς μας για νιοστή φορά στον ύπνο, και, έκτοτε, μας ανάγκασε να χορεύουμε στους ρυθμούς της Όμικρον. 

Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε πρώτα στην Μποτσουάνα μέσα σε ελάχιστο διάστημα «κατέκτησε» ολόκληρο τον πλανήτη, στέλνοντας στην αγκαλιά της λήθης την προκάτοχό της, την Δέλτα.

Ο αρχικός… ενθουσιασμός που ήθελε την Όμικρον να είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα (όπως είθισται να συμβαίνει, δηλαδή, με τους ιούς διαχρονικά) μετριάστηκε με την πάροδο των- λίγων- μηνών, όμως εν τέλει αποδεικνύεται ότι πράγματι δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα δύο στελέχη του κορωνοϊού που προηγήθηκαν αυτής. Ναι μεν προσέβαλε σαφέστατα περισσότερους, όμως η θνητότητά της θα έπεφτε κατά πολύ.

Σωστά; Στο περίπου.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, το γεγονός πως η Όμικρον είναι 70% περισσότερο μεταδοτική από την Δέλτα μεταφράζεται αυτομάτως σε απείρως περισσότερα κρούσματα ημερησίως.

κρούσματα

Το είδαμε, άλλωστε, και στην Ελλάδα: από εκεί που ακούγαμε 8.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και σοκαριζόμασταν, φτάσαμε εν ριπή οφθαλμού στα 20.000, από εκεί πήγαμε στα 30.000, ξεπεράσαμε ακόμα και τα 50.000, σταθεροποιηθήκαμε μερικές ημέρες στα 40.000 και τώρα…

Και τώρα βρισκόμαστε στη φάση που οι εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει: μετά την απότομη άνοδο έρχεται η «πτώση»- η σημαντική πτώση. Χθες Πέμπτη είχαμε λίγο πάνω από 20.000 ενώ σήμερα οι νέες μολύνσεις έφτασαν 19.772. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα νούμερα καταγράφηκαν σε «κανονικές» ημέρες, όχι Σαββατοκύριακο και όχι σε γιορτές, όταν και αναμενόμενα είναι λιγότερα και τα συνολικά τεστ.

Τα κρούσματα, πια, δείχνουν μια σαφέστατη μειωτική τάση και δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έκαναν λόγο για 100.000 μολύνσεις/24ωρο- ένα νούμερο που θα διέλυε ακόμα περισσότερο το ήδη πέρα από τα όριά του ΕΣΥ.

Τα νέα στον συγκεκριμένο τομέα είναι ξεκάθαρα καλά, ακόμα κι αν η περιρρέουσα… τρομολαγνεία επιτάσσει να μισοάδεια ποτήρια και αέναο φόβο.

Όμως, τα αποτελέσματα της «ήπιας» Όμικρον είναι και αυτά ορατά: με δεδομένο πως κολλάνε/ έχουν κολλήσει προσφάτως οι πάντες, μοιραία ο αριθμός των ευπαθών και ανοσοκατεσταλμένων συμπολιτών μας που θα χρειαστούν νοσηλεία και θα κινδυνεύσουν να νοσήσουν βαριά είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι συνέβαινε με την Δέλτα.

Ο δείκτης που κανείς δεν κοιτάει στην Όμικρον: Τα κρούσματα «πέφτουν» με τρομακτικούς ρυθμούς, αλλά...

Λογικό κι επόμενο: αν στην Δέλτα χρειαζόταν νοσηλεία, φερ’ ειπείν, ένας στα 1.000 κρούσματα, πλέον μπορεί να χρειάζεται ένας στα 3.000, όμως οι νέες μολύνσεις τον τελευταίο μήνα εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Του στενόχωρου λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τους «σκληρούς» δείκτες: ναι μεν τα κρούσματα πέφτουν, όμως οι θάνατοι είναι ακόμα πάρα πολύ ψηλά (σήμερα 72, χθες 80), την στιγμή που παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα και οι διασωληνωμένοι (697 την Παρασκευή, την στιγμή που προ εβδομάδος ήταν στα πέριξ του 620).

Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κανείς πως πράγματι η Όμικρον είναι λιγότερο επιθετική, όμως η εξαιρετική της μεταδοτικότητα ανεβάζει εκείνα τα νούμερα που… δε θα ‘πρεπε.

Ναι, η πανδημία φαίνεται πως σε μερικές εβδομάδες θα μπει σε στάδιο σημαντικής ύφεσης, όμως μέχρι τότε δεν πρέπει να παίρνουμε τον καταραμένο τον ιό αψήφιστα, μια και συνεχίζει να «χτυπάει» (ιδίως τους ανεμβολίαστους, που νοσούν σοβαρότερα) με μανία.

Γι’ αυτό, λίγη ακόμα προσοχή- όχι στα όρια της άκρατης υστερίας, αλλά προσοχή. 

Δεν σας γελούν τα μάτια σας: πράγματι, αυτό που φαίνεται στο βάθος του τούνελ είναι φως.

Πηγή: menshouse.gr