O Μάκης Φόρτες “ξαναχτυπά”: Νέο Γηροκομείο, με αστερίσκους και εναλλακτική λειτουργία ή στην κανονικότητά του;

Μέσα σε λίγες ημέρες ένα δεύτερο έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ήλθε να φορτώσει το προεκλογικό κλίμα απευθυνόμενο και πάλι στον Δήμαρχο κ. Παρίση με κοινοποίηση τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και το Δημοτικό Γηροκομείο, ζητώντας τις απόψεις τους αυτή τη φορά για το έργο «Ανέγερση νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου-Α’ Φάση».

 

Πρωταρχικά θα θυμίσω ότι η μελέτη του νέου Γηροκομείου Αργοστολίου συντάχθηκε την περίοδο της τρίτης θητείας μου από τον Κεφαλονίτη Αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μολφέση και τους συνεργάτες του, παρουσιάστηκε στο θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» στις 15/12/2004 και ομολογώ δημοσίως πως ….ναι είμαι υπερήφανος γι’αυτή τη μελέτη. Γιαυτή τη μελέτη που δημιουργεί μία υποδομή ενός Δημοτικού Ιδρύματος πρωτοποριακά σύγχρονου στην Ελλάδα και αντάξιο του τεράστιου κοινωνικού έργου του στο Αργοστόλι και την Κεφαλονιά πάνω από ένα αιώνα.

Μιας μελέτης που μοναδικά σέβεται τη χαμένη ταυτότητα του Αργοστολίου όταν η πρόσοψη του νέου κτιρίου (προς τη Λεωφόρο Βεργωτή) είναι πιστό αντίγραφο της όψης του προσεισμικού κτιρίου.

Επίσης θα θυμίσω ότι η μελέτη έσπασε στην πορεία σε δύο φάσεις αφού έφυγα από τον Δήμο, όπως και δημοπρατήθηκε το αντίστοιχο έργο, ενώ προέκυψε και τρίτη φάση που αφορά τον εξοπλισμό του κτιρίου και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί.

 

Σήμερα δέκα χρόνια ακριβώς (από τις 5/5/2009) που δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του νέου Δημοτικού Γηροκομείου και με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση και των τριών φάσεων, το νέο κτίριο όχι μόνο δεν έχει παραληφθεί αλλά είναι και άγνωστο ακόμη και το πότε και επί πλέον τώρα έρχονται στο φως και ελεγχόμενες για τη νομιμότητα τους ενέργειες κατά την κατασκευή με απρόβλεπτες πλέον τις εξελίξεις, οι οποίες μπορεί και να οδηγήσουν σε άλλη μία παραπομπή των υπευθύνων.

 

Με τα όσα αποκαλύπτονται ή και όσα δεν έχουν έλθει στο φως ενδεχομένως, τρομάζει και μόνο η ιδέα της ποιότητας των εργασιών, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει γίνει η εκ του νόμου προβλεπόμενη παραλαβή (εκτός της τυπικής διοικητικής παραλαβής) των δύο φάσεων.

Τι είναι αυτό που οι δύο ορισμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο, πάνω από ένα χρόνο, επιτροπές από αιρετούς και μηχανικούς δεν έχουν παραλάβει τα δύο έργα, είναι άγνωστο και ουδείς δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει το γιατί.

Μήπως, λέω μήπως, το γεγονός σχετίζεται με άρνηση των μηχανικών να παραλάβουν έργα που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από το ΣΕΕΔΔ;

 

Είναι γνωστό πάντως ότι ο Γεράσιμος Αποστολάτος Πρόεδρος του Γηροκομείου αγωνίζεται εναντίον «θεών και δαιμόνων», δυστυχώς δίχως πολιτική βοήθεια, με συμπαραστάτη μόνο το προσωπικό του Ιδρύματος (εδώ ένα χρόνο τώρα λειτουργεί το Γηροκομείο δίχως ….αντιπρόεδρο και η Δημοτική Αρχή δεν τοποθετεί νέο) και έχει κάνει, με το δίκιο του, σκοπό ζωής τη λειτουργία του νέου κτιρίου.

Όμως δίχως δεύτερη σκέψη, θεωρώ ατυχή την εναλλακτική λειτουργία του νέου Γηροκομείου με τη δωρεά Φωκά, πολύ περισσότερο όταν γίνεται με βιασύνη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και ακόμα και ένας καλοπροαίρετος θα παρεξηγήσει την ενέργεια ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

Και λέω ατυχή τη λύση της εναλλακτικής λειτουργίας, γιατί αφενός …. «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και αφετέρου γιατί κάτι «μυρίζει» που δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή των δύο έργων – φάσεων και πολύ περισσότερο τώρα που εντοπίζονται από τους επιθεωρητές «γκρίζες ζώνες» και αστερίσκοι στην κατασκευή και επί πλέον δεν έχει καν δημοπρατηθεί ο δικός του εξοπλισμός δίχως να έχει σημασία το ποιος ευθύνεται.

 

Ας δούμε όμως το νέο έγγραφο των επιθεωρητών για το έργο της Α΄φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου με το οποίο ζητάνε τις απόψεις του Δημάρχου, του Δημοτικού Γηροκομείου και των υπηρεσιών για τα εξής ευρήματα:

 

Από την Πολεοδομία

1ον.  Γιατί εγκρίθηκε τοπογραφικό διάγραμμα καταγραφής υπάρχουσας κατάστασης της οικοδομικής άδειας στην οποία δεν αποτυπώνονταν το υφιστάμενο κτίσμα του Γηροκομείου.

2ον. Γιατί δεν εκδόθηκε οικοδομική άδεια κατεδάφισης του παλιού κτίσματος του Γηροκομείου πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης του νέου κτιρίου, κατά παράβαση τον ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων. 

Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

3ον. Για δύο μη νόμιμα ζητήματα επί των προσυμβατικών ενεργειών για την εκτέλεση του έργου.

4ον. Οι επιθεωρητές είναι καταπέλτες με τα ευρήματα του ελέγχου από σειρά μη νομίμων ενεργειών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου :

α) Έγινε αλλαγή της στατικής μελέτης εφαρμογής δίχως να γίνει ενημέρωση της οικοδομική άδειας ούτε και να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση έγκρισης του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων.

β) Τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη με κατασκευή υπογείων και θερμοπρόσοψης των εξωτερικών όψεων δίχως να συμπεριληφθεί σε ΑΠΕ και δίχως έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.

γ) Η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου έγινε δίχως να εκδοθεί η απαραίτητη άδεια.

δ) Πληρώθηκαν 33.525,44 ευρώ μη νόμιμα, περισσότερα από τα προβλεπόμενα για εργασίες κατεδάφισης.

ε) Η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών έγινε 17/9/2015 αντί 29/3/2013 και δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις για να γίνει η παράταση αυτή.

5ον. Τα τελευταία ευρήματα των επιθεωρητών είναι αποκαλυπτικά του τρόπου εκτέλεσης του έργου εκθέτοντας τη Δημοτική Αρχή και τις εποπτευόμενες από αυτήν Τεχνικές Υπηρεσίες και αφορούν σωρεία μη νομίμων ενεργειών μετά τη βεβαίωση περαίωσης εργασιών στις 17/9/2015. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο γεγονός ότι

η υπηρεσία «παραβλέποντας τις διατάξεις που αφορούν τη διακοπή εργασιών-διάλυση της σύμβασης και την βεβαίωση περάτωσης εργασιών δεν απαίτησε την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του έργου» και πιστοποίησε:

α) 69.281,12 ευρώ μη νόμιμα για εργασίες του 20ου Λογαριασμού του έργου.

β) 82.948,66 ευρώ για μη νόμιμες αναθεωρήσεις εργασιών.

γ) Η εγκεκριμένη τελική επιμέτρηση παραδόθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο ετών από τη βεβαιωμένη περαίωση εργασιών και χωρίς να επιβληθούν από την Υπηρεσία  οι  απαιτούμενες ποινικές ρήτρες καθυστέρησης.

δ) Η επιλογή της διάλυσης της σύμβασης επιφέρει διεκδίκηση αποζημίωσης από τον Ανάδοχο, ενώ δεν έχει έως σήμερα προβεί η Υπηρεσία στην οικονομική εκκαθάριση του αντικειμένου της σύμβασης.

ε) Όπως επισημάνθηκε πιο πάνω έγινε περικοπή εργασιών εξοπλισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων της Α’ Φάσης του έργου και το ποσό αφαιρέθηκε από τη σύμβαση. Όμως σύμφωνα με τους επιθεωρητές αυτή η ενέργεια «θίγει την πληρότητα και λειτουργικότητα του παραδοτέου, τα οποία αποτελούν ρητούς όρους και περιορισμούς της διακήρυξης (σελ. 9 αυτής)»..

Και για να το πω όσο γίνεται πιο απλά, για όλα τα παραπάνω:

Η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου ελέγχονται, βάση πάντα του δημοσιοποιημένου εγγράφου, για το έργο της Α΄φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου για μη νόμιμες πληρωμές 185.755,22 ευρώ και 12 μη νόμιμες ενέργειες.

 

Από εκεί και πέρα υπάρχει η ουσία της υπόθεσης η οποία συνοψίζεται στα εξής:

  • Ούτε η Α΄φάση αλλά ούτε και η Β΄φάση δεν έχουν παραδοθεί. Ο έλεγχος των επιθεωρητών έχει φορτώσει με πολλούς και αξιόποινους αστερίσκους το έργο, οπότε και υπάρχει μείζον πολιτικό και διαχειριστικό πρόβλημα. Μήπως εδώ βρίσκεται και η απάντηση που δεν γίνεται η παραλαβή από τις ορισμένες επιτροπές εδώ και ένα χρόνο ; Και το κυριότερο, μήπως τα ευρήματα των επιθεωρητών έχουν να κάνουν και με την ποιότητα της κατασκευής;
  • Ο εξοπλισμός είναι άγνωστο πότε θα δημοπρατηθεί και πότε θα εγκατασταθεί. Επαυτού ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος οφείλει να απαντήσει στις κατηγορίες ότι υπεύθυνη για την καθυστέρηση είναι η Διαχειριστική Αρχή (του ΕΣΠΑ). Όχι τίποτε άλλο αλλά για να γνωρίζει ο κόσμος τον πραγματικά υπεύθυνο της καθυστέρησης.
  • Η υπόθεση «νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου» ακόμη και να υπάρξει εναλλακτική λειτουργία του νέου κτιρίου, όπως προτίθεται να κάνει με τη Δωρεά Φωκά η Δημοτική Αρχή θα είναι (άλλη μία) βαριά κληρονομιά στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ και στη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.
  • Εκπλήσσει ότι ουδείς εξ αυτών που οφείλουν, δεν έχει ασχοληθεί με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την Πλατεία και το Γηροκομείο και ουδείς έχει δεσμευτεί για τα αυτονόητα.
  • Τελικά το ερώτημα είναι ένα: Το νέο Γηροκομείο το θέλουμε με αστερίσκους, σκιές και εναλλακτική λειτουργία ή στην κανονικότητά του, που σημαίνει άμεση ολοκλήρωση του έργου και λειτουργία του και ταυτόχρονα να φωτιστεί κάθε πλευρά της κατασκευής του ;