Ο μεγαλύτερος κίνδυνος…

Οδεύουμε το δεύτερο χρόνο της πανδημίας και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Ήδη τα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τα 125 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι από τον κορωνοϊότα 3 εκατομμύρια.

Μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (να κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις, να φοράμε μάσκες κτλ) και τα εμβόλια. Τα δυτικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα. Όμως η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων είναι γεμάτες προβλήματα.

Θα έπρεπε, λοιπόν, οι ταγοί του κόσμου να στρέψουν την προσοχή τους στην επίλυση τωνπροβλημάτων.Αντ’ αυτού, όμως, τα εμβόλια έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων συμφερόντων των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας!

Έτσι αντί να βλέπουμε ένα αγώνα καταπολέμησης του κακού, έχουμε γίνει θεατές πολιτικών κονταροκτυπημάτων και οικονομικών τιτανομαχιών!

Η προστασία της δημόσιας υγείας έχει πάει… περίπατο σε ανεξερεύνητα δάση, χωρίς πυξίδα και εφόδια, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί με τραγικές για τον κόσμο συνέπειες.

Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Μαρία Ντανιέλα Μαρούδα κτυπάει το κώδωνα του κινδύνου:«Λίγες έως καμία κρίσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά είχαν τόσο καθολικό αντίκτυπο στην Ευρώπη όσο η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ήρθε να επισκιάσει άλλες τάσεις το 2020… Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα άλλα αυστηρά μέτρα και την οικονομική ύφεση που πλήττει περισσότερο τις περιθωριοποιημένες ομάδες, η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει συνολική οπισθοδρόμηση και στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη».

Είμαι της άποψης ότι η οικονομική δυσπραγία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα δεινά στην ανθρωπότητα. Τονίζω ότι η άποψή μου αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα εμβόλια –αφού περάσουν από σαράντα κύματα– τελικά θα νικήσουν τον κορωνοϊό. Η οικονομική ύφεση, όμως, θα μας συντροφεύσει για πολύ καιρό! Και το χειρότερο είναι ότι περισσότερο έχουν πληγεί, όπως ανάφερε και η κα Μαρούδα,οι ευάλωτες ομάδες.

Διαβάστε επίσης:  Δήμος Αργοστολίου: Προχωράει ο εξοπλισμός του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου-Τι θα εγκατασταθεί άμεσα (συμβάσεις)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Ιστορική φωτο από το 1974-Τους αναγνωρίζετε;

Διαβάστε επίσης:  “Ο βουλευτής απάντησε στα δημοσιεύματα για το Νοσοκομείο-Μήπως να απαντήσει και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ;”

Διαβάστε επίσης: Αργοστόλι: “Συγχαρητήρια στους νεαρούς αστυνομικούς”

Η οικονομική κρίση, που επαναλαμβάνω δε θα μας αφήσει εύκολα, έχει επιφέρει ήδη πολλά δεινά στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως έχει αυξηθεί η βία. Οι ένοπλες ληστείες παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο ενώ οι απάτες, μικρές και μεγάλες, αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Παράλληλα η ανθρωπιστική κρίση σε πολλές, ιδιαίτερα αφρικανικές χώρες, οξύνεται καθημερινά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των θανάτων που είναι μεν συνέπεια της πανδημίας αλλά δεν σχετίζονται άμεσα με αυτή.

Την ίδια ώρα η απόγνωση δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα σε ένα υψηλό ποσοστό συνανθρώπων μας, με τους ψυχολόγους/ψυχίατρους να μιλούν για επερχόμενη κρίση.

Η πανδημία, κάποια στιγμή θα περάσει, όλα αυτά, όμως, που θα αφήσει πίσω της θα αποτελέσουν για την κοινωνία ένα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μακάρι να διαψευστώ!

Γιώργος Μεσσάρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ταεμβόλια είναι βέβαιο ότι θα καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό. Η πανδημία, όμως, έφερε οικονομικά και άλλα προβλήματα που θα μείνουν κοντά μας για αρκετό καιρό (PhotobyDanielSchludionUnsplash).

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμοριστικ. 2:ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση[email protected]