Ο πρώτος ασθενής με καρκίνο λαμβάνει εμβόλιο mRNA!

Η τεχνολογία mRNA επεκτείνεται στη μάχη κατά του καρκίνου. Πρόσφατα, ένα νέο εμβόλιο mRNA χορηγήθηκε στον πρώτο ασθενή, ο οποίος πάσχει από μία συγκεκριμένη μορφή προχωρημένου μελανώματος.

Το εμβόλιο φέρει την κωδική ονομασία BNT111 και έχει αναπτυχθεί από τη γερμανική εταιρεία BioNTech, η οποία σε συνεργασία με τη Pfizer δημιούργησε το εμβόλιο κατά της covid-19. To BNT111 θα συνδυαστεί με ένα υπάρχον φάρμακο ανοσοθεραπείας (cemiplimab) και στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ θα πάρουν μέρος 120 ασθενείς.

«Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες. Καταφέραμε να αποδείξουμε τις δυνατότητες των εμβολίων mRNA στην αντιμετώπιση του COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι επίσης μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, ακόμη χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech.

Το BNT111 είναι μέρος της πλατφόρμας FixVac της BioNTech. Περιλαμβάνει πολλαπλές θεραπείες ανοσοθεραπείας, που περιέχουν τις κυτταρικές οδηγίες για τη δημιουργία αντιγόνων, που μοιράζονται μεταξύ τύπων καρκίνου, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα εναντίον τους.

Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύεται» στην καταστροφή των όγκων. Το BNT111 είναι η πιο προηγμένη θεραπεία της πλατφόρμας FixVac και στοχεύει 4 αντιγόνα – τουλάχιστον ένα από αυτά τα αντιγόνα υπάρχει σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων μεταστατικού μελανώματος.

Εκτός από το BNT111, υπάρχουν άλλα δύο υπό ανάπτυξη σκευάσματα:

  1. το BNT112, που αφορά τον καρκίνο του προστάτη (επί του παρόντος σε δοκιμές φάσης 1)
  2. το BNT113, που αφορά τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με θετικό HPV (επίσης σε δοκιμές φάσης 1) δοκιμάζονται για να προωθήσουν την πλατφόρμα mRNA της BioNTech.

Πηγή: https://virus.com.gr/