Η αναμενόμενη αρνητική απάντηση της Ι.Μ. Κεφαλληνίας,
(σε Φάκελο Έκθεσης που συνέταξε εκλεγμένη Ομάδα Εργασίας εκ των Συναδελφών του Ι.Ν., περί της νομιμότητας του θεσμού της Συναδελφικότητας του υπόψη Ι. Ναού και κατέθεσε στην οικεία Μητρόπολη στις 23-01-2019)
σχετικά με την μη αποδοχή, της από αιώνων θεσμοθετημένης και νομικά καταχυρωμένης ιδιότητας του ως Συναδελφικού Ι.Ν
(με την εφαρμογή των νόμων από την Ιερά Σύνοδο έως και τα τέλη του 2016) ,
καθώς επίσης και την άρνηση της ΙΜΚ να κοινοποιήσει στην ΙΣ τον Φάκελο της Έκθεσης που συνέταξε εκλεγμένη εκ των Συναδελφών του Ι.Ν. Ομάδα Εργασίας, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους Συναδελφούς…!

O υπόψη Συναδελφικός Ιερός Ναός του οποίου η ίδρυση του χάνεται στα βάθη των αιώνων (1584) κουβαλλώντας στις “πλάτες” του μια μοναδική ιστορία της Ορθοδόξου Πίστεως, Αγάπης, Συναδελφικότητας, Αλληλεγγύης, Φιλανθρωπίας και Δημοκρατικών θεσμών σε πράξη και ουσία πλέον των τεσσάρων αιώνων, αντί να συνεχίσει της στήριξης, της αγάπης της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που προσέφερε και προσφέρει στην κοινωνία…
…αίφνης κατέστη διωκώμενος εκ της οικείας Ι. Μητροπόλεως!

Η οικεία Ι.Μ. Κεφ. από αρχές του 2017, ανακαλύπτει (!) ότι ο υπόψη Ι. Ναός δεν “πληρεί τις προυποθέσεις” του Κανονισμού “Περί Ιερών Ναών…” του 8/1979 και χαρακτηρίζοντας “μη νόμιμες” τις αντίστοιχες ενέργειες των Πρώην Μητροπολιτών της και κατ’επέκταση μη νόμιμες τα της αποδοχής του υπόψη Ι. Ναού ως ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥ, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εκ των ομοφώνων αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου…

…”εγκαλεί” τους Συναδελφούς με τη σύμφωνο γνώμη (ΓΝΩΜΟΔΌΤΗΣΗ) ενός Νομικού Συμβούλου της Ι.Σ, όπως οι Συναδελφοί του υπόψη ιστορικού Ιερού Ναού, πετάξουν στο κάλαθο των αχρήστων έναν θεσμό 450 και πλέον ετών και να “υποταγούν” ως Ενοριακή Εκκλησία στον φορέα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος, “έτσι ώστε να καλύπτονται υπό την σκέπη της”, αγνοώντας ηθελημένα ότι ο υπόψη Ιερός Ναός από Ενώσεως της Επτανήσου με την Μητέτρα Ελλάδα και με το Ψήφισμα της Β΄ Εθνοσυνέλευσς των Ελλήνων, 17.11.1864, υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος!

Και σαφέστατα η “έγκλειση πρός υποταγήν”,
δεν έχει να κάνει με την νομιμότητα που προσφέρει η “σκέπη” της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού έτσι κι αλλιώς αυτή υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια εως και το 2016 και θεωρούμε ότι υπάρχει και στον Κανονισμό του 8/79 στο Άρθρ. 18,…
…αλλά με το εσωτερικό αυτοδιοίκητο του Συναδελφικού θεσμού δλδ την πνευματική του υπόσταση και ανεξαρτησία!

Ο Κανονισμός του εσωτερικού αυτοδιοίκητού της εδώ: (http://www.inkefalonia.gr/…/67922-kanonismos-synadelfikon-e…),
όπως αυτός εκπονήθηκε το 1853 και ψηφίστηκε το 1857 Συνταγματικά στην Βουλή της Ιόνιας Πολιτείας, είναι αυτός που στην Εκκλησία της Ελλάδος αίφνης δεν φαίνεται να “ικανοποιεί” τις απαιτήσεις των “καιρών”…για το καλό μας ως Συναδελφών!
(http://ardin-rixi.gr/archives/211228…)

Ένας θεσμός, με ένα δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας, που έλαβε σάρκα και οστά σε τούτη τη γωνιά της Ελληνικής Επικράτειας… τότε που στέναζε κάτω από την Ενετοκρατία, αργότερα κάτω από την Φραγκοκρατία και την Αγγλοκρατία, αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο το φαινόμενο του σεβασμού του από τους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους κατακτητές, ενώ σήμερα να διώκεται από ομοεθνείς και ομόθρησκους.

Η οικεία Ι.Μ. Κεφαλληνίας επέλεξε έναν δρόμο που οδηγεί σε μονοπάτια διάφορα της Πίστεώς μας…
δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτά.
Θα μείνουμε σε αυτά που η Ιστορία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας έχει διδάξει όπως αυτά που οδηγούν σε πράξεις Μεγαλοσύνης και Αγάπης, (όπως τις βιώσαμε στο παρελθόν), και μας υποδεικνύουν την οδό της συνάντησής μας με Αυτήν και όχι σε σταυροδρόμια που οδηγούν μακρυά από αυτήν!
Ο “αγώνας” συνεχίζεται…

Από το fb τουGerasimos Valsamis
Προηγούμενο άρθροΗ κακοκαιρία “Ωκεανίδα” ξερίζωσε δέντρο μαζί με παγκάκι στο Αργοστόλι (εικόνες)
Επόμενο άρθροΗ Φάλαρη και το Κουλούμι μέσα στα χιόνια (εικόνες-βίντεο)