Αγαπητέ Χρήστο,

Σχετικά με το ερώτημα που μου απεύθυνες για τον τουρισμό, σε παραπέμπω στις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Λήφθηκαν ήδη μέτρα 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και επειδή δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη επιδημιολογικά, ίσως χρειαστεί ανάλογη παρέμβαση και το φθινόπωρο. Επίσης αναμένουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της οικονομίας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση, όπως η Ελλάδα.

Σε ότι με αφορά, ζήτησα τις προτάσεις όλων των φορέων του τουρισμού στα νησιά μας και τις μετέφερα στα συναρμόδια υπουργεία. Ανάλογα έδρασαν και οι περισσότεροι βουλευτές για τους νομούς τους και πολλές από αυτές τις προτάσεις έχουν ληφθεί υπόψη. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε προσώπου ή φορέα να συζητήσουμε προτάσεις και λύσεις που είναι υλοποιήσιμες και τις οποίες ασφαλώς θα μεταφέρω.

Είναι προφανές ότι ο τουρισμός, όπως τον έχουμε συνηθίσει, φέτος θα είναι πολύ διαφορετικός και λιγότερος ως προς τον αριθμό επισκεπτών. Η αγορά της Μ. Βρετανίας θα λειτουργήσει όταν αυτό κριθεί ασφαλές για την υγεία των πολιτών, από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Δεν αρκεί όμως να είμαστε εμείς έτοιμοι. Τουρισμός από τη Μεγάλη Βρετανία θα υπάρξει όταν επιτραπούν οι μετακινήσεις και από την Βρετανική κυβέρνηση. Η εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Η αντικατάσταση των πτήσεων και των επισκεπτών δεν είναι δυνατή εντός λίγων εβδομάδων, ούτε γίνεται το κράτος να αντικαταστήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τουρισμό, ειδικά σε μια περίοδο που πολύ μικρότερο ποσοστό ευρωπαίων τουριστών θα επιλέξουν να φύγουν από τη χώρα τους και σε αρκετές χώρες υπάρχει σύσταση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους.

Σε ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σου αν έχεις κάποια άλλη ερώτηση!

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Διαβάστε τα ερωτήματα που είχε απευθύνει χθες στον βουλευτή ο Χρήστος Κονταρίνης

Προς κ. Παναγή Καππάτο: Ερωτήσεις & απορίες πάνω στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό