«Όχι» του Μπόρις Τζόνσον για διακοπές στην Ελλάδα & στις “πορτοκαλί” χώρες

Britain's Prime Minister Boris Johnson applauds outside 10 Downing Street during the Clap For Our Carers campaign in support of the NHS, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, London, Britain, March 26, 2020. Pictre taken March 26, 2020. REUTERS/Hannah McKay

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι οι διακοπές σε χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος) εξακολουθούν να απαγορεύονται.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι είναι μία πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι μία χώρα στην οποία θα πρέπει να πηγαίνουν για διακοπές.

Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος για αυτό. Αν κάποιοι παρόλα αυτά πάνε σε χώρα της πορτοκαλί λίστας, αν απαραιτήτως χρειάζεται να πάνε για κάποια επείγουσα οικογενειακή ή άλλη έκτακτη υπόθεση, τους παρακαλώ να έχουν κατά νου ότι θα πρέπει να θέτουν εαυτό σε απομόνωση για δέκα ημέρες όταν επιστρέψουν και αυτή η περίοδος απομόνωσης θα επιβάλλεται με πρόστιμα έως και 10.000 λιρών», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιχείρησε με αυτή τη δήλωση να διαλύσει τη σύγχυση που επικρατεί στη χώρα του αναφορικά με το κατά πόσο επιτρέπονται τελικά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής σε χώρες στην πορτοκαλί λίστα, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και οι περισσότεροι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Τρίτης 18 Μαΐου η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις ότι οι κάτοικοι της Βρετανίας μπορούν να επισκεφθούν «πορτοκαλί» χώρες για να δουν συγγενείς και φίλους.

Ο κ. Γιούστις με τη σειρά του είχε επιχειρήσει να διευκρινίσει προηγούμενη προειδοποίηση του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, ότι τα ταξίδια στις χώρες της πορτοκαλί λίστας πρέπει να αποφεύγονται.

Παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για τη σύγχυση που έχει προκληθεί, καθώς η 17η Μαΐου είχε προαναγγελθεί ως ημέρα επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής, έστω με περιορισμούς κατά την επιστροφή στη Βρετανία.

Τελικά, όπως σημείωσε και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών είναι πως «δεν πρέπει να ταξιδεύει κανείς στις χώρες της πορτοκαλί ή της κόκκινης λίστας».

Πάντως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους Times, πραγματοποιήθηκαν περίπου 150 πτήσεις από τη Βρετανία προς «πορτοκαλί» προορισμούς.

Πηγή: documentonews.gr