Οι σύγχρονοι ελεύθεροι πολιορκημένοι

Στις δύσκολες μέρες που απρόσμενα ζει όλος ο πλανήτης μας είναι ευκαιρία να συλλογισθούμε όλα όσα πιστεύαμε μέχρι μόλις πριν από λίγο για την παντοδυναμία του ανθρώπου. Η αίσθηση της σιγουριάς που στηρίζεται στην άνεση των υλικών αγαθών, στο σύγχρονο τρόπο ζωής των γοργών μετακινήσεων, των πολλών γνωριμιών, της πληθώρας των πληροφοριών έχει αποδειχθεί ψευδαίσθηση: ένας απειροελάχιστος στο μέγεθος, αόρατος εχθρός απειλεί την  υγεία και την ζωή μας. Η πανδημία έχοντας περιορίσει στις απολύτως απαραίτητες τις κινήσεις και τις επαφές μας μας έχει στερήσει την ελευθερία.

Όμως  έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο σύμμαχο, κάτι παραπάνω, έναν φίλο: την Επιστήμη. Περισσότερο σήμερα παρά ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένο να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις, τις προσταγές των ειδικών, ώστε να γυρίσουμε γρήγορα και με ασφάλεια στην κανονικότητά μας, αυτήν που νοσταλγούν ήδη οι μαθητές μας σε όλα τους τα μηνύματα προς το σχολείο μας.

Η αρχαία ελληνική σοφία δείχνει τούτη την αναντίρρητη αλήθεια: ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στη ζωή του, μπορεί όμως να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει και θα δράσει απέναντι στις αντιξοότητες, πώς θα σταθεί απέναντι στις περιστάσεις και θα υιοθετήσει στάση σωφροσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η ελευθερία του. Η ελευθερία όμως συνεπάγεται ευθύνη: υπευθυνότητα απέναντι σε εμάς τους ίδιους ως πρόσωπα με ατομικότητα και με κοινωνικότητα. Όλα τούτα όμως απαιτούν και προϋποθέτουν παιδεία. Απαιτούν στροφή στον εσώτερο εαυτό μας, στις πραγματικές ανάγκες μας, απαιτούν αυτογνωσία, απαιτούν ορθή εκτίμηση των εκάστοτε συνθηκών.

Μαζί με τις ευχές του σχολείου μας με την αφορμή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου «ΡΟΚΚΟΣ ΧΟΪΔΑΣ» εκφράζει την απόλυτη πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Το οφείλουμε στα 3.000 χρόνια της Ιστορίας μας και στα χιλιάδες χρόνια του μέλλοντός μας.

 Αλίκη Κ. Γαλιατσάτου, Φιλόλογος

Δ/ντρια του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου