Οι υπέροχες γεωδιαδρομές της Σάμης και ο ρόλος του Δήμου στο Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς & Ιθάκης

Με το θέμα του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, έχουμε ασχοληθεί εκτενώς. Πρόκειται άλλωστε για μία σημαντική υπόθεση για το νησί μας, με σημαντικές προεκτάσεις σε περιβαλλοντικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρου Τραυλού, αυτές τις ημέρες αναμένεται να αποσταλεί στην UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας για την ένταξη του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς & Ιθάκης στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως έχουμε συχνά αναφέρει, ένα γεωπάρκο αποτελείται από γεώτοπους και γεωδιαδρομές, με τα Πουλάτα να διαθέτουν τουλάχιστον δύο γεώτοπους, αλλά και να αποτελούν σημαντικό σταθμό στην γεωδιαδρομή της Σάμης.

Υπενθυμίζουμε ότι γεώτοπος αποκαλείται μία θέση γεωλογικού ενδιαφέροντος με κριτήρια την επιστημονική σημασία, την σπανιότητα, την αισθητική έλξη και την εκπαιδευτική του αξία, είναι αντιπροσωπευτικός της γεωλογικής κληρονομιάς του γεωπάρκου και παρουσιάζει αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Γεωδιαδρομή δε, είναι μία θεματική διαδρομή βασισμένη στην ερμηνεία της γεωλογίας, που αποσκοπεί στο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με την τοπική γεωλογική κληρονομιά. Μάλιστα δεν απαιτείται να είναι κάποιος γεωλόγος ή να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για να περιηγηθεί σε μια γεωδιαδρομή, αλλά απλώς ένας επισκέπτης που αναζητά στοιχεία για την ερμηνεία της ιστορίας της γης.

Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο του Γεωπάρκου http://www.kefaloniageopark.gr που διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά πως εμπλουτίζεται και ανανεώνεται διαρκώς, το Γεωπάρκο μας έχει μέχρι στιγμής δέκα γεωδιαδρομές και μία πεζοπορική διαδρομή αστικού τύπου. Συγκεκριμένα:

1. Θαλάσσια γεωδιαδρομή Κεφαλλονιάς
2. Θαλάσσια γεωδιαδρομή Ιθάκης
3. Γεωδιαδρομή Κούταβος – Δαυγάτα
4. Γεωδιαδρομή Κούταβος – Άγιος Θωμάς – Αργίνια – Άβυθος – Πόρος – Σκάλα
5. Πεζοπορική Γεωδιαδρομή Κούταβος –Σπήλαιο Γρούσπα – Αγία Βαρβάρα – Αργοστόλι
6. Γεωδιαδρομή Χερσονήσου Παλικής
7. Γεωδιαδρομή Σάμη –Βόρεια Κεφαλονιά
8. Γεωδιαδρομή Σάμης
9. Γεωδιαδρομή Αίνου
10. Γεωδιαδρομή Ιθάκης
11. Πεζοπορική διαδρομή Αργοστολίου

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος Σάμης διαθέτει ήδη δύο γεωδιαδρομές που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της επικράτειάς του και σημαντικό αριθμό γεώτοπων, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει γεωλογικά, αισθητικά και πολιτιστικά. Μάλιστα στην γεωδιαδρομή της Σάμης, τα Πουλάτα με τους δύο γεώτοπούς τους αποτελούν σημαντικό σταθμό για τον περιηγητή. Επισημαίνουμε ότι, τόσο το σπήλαιο Αγγαλάκι όσο και το σύμπλεγμα των σπηλαίων Χιριδόνι και Σωτήρα, μετά και το σχετικό ρεπορτάζ, παρουσιάζονται πλέον αναλυτικά στον ιστότοπο του Γεωπάρκου.

Η γεωδιαδρομή της Σάμης, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο, μπορεί να αποτελέσει είτε συνέχεια της γεωδιαδρομής του Αίνου, είτε μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη διαδρομή με αφετηρία τους νερόμυλους. Ειδικότερα:

«Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινάει λίγο πριν τη διασταύρωση για το χωριό Χαλιωτάτα, στην οποία στρίβουμε προκειμένου να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Σπήλαιο Δρογκαράτη, το οποίο αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό σπήλαιο του νησιού με πλούσιο διάκοσμο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πουλάτα, όπου βρισκεται ο Γεώτοπος Σπήλαιο Αγγαλάκι, το οποίο αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο, πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή με την επίσκεψή μας στον Γεώτοπο Σπήλαιο Αγία Ελεούσα, ένα σπηλαιοβάραθρο το οποίο είναι και αυτό στολισμένο με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε απόσταση περίπου 300 μέτρων πιο κάτω βρίσκεται και ο Γεώτοπος Σπήλαιο Άγιοι Θεόδωροι, ένα όμορφο σπηλαιοβάραθρο στο οποίο συναντάμε και μία γαλαζοπράσινη λίμνη. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας στην ευρύτερη περιοχή των Πουλάτων με την επίσκεψή σε δύο επίσης ενδιαφέροντα σπήλαια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν υπόγειο αγωγό, τον Γεώτοπο Σπήλαιο Χιριδόνι – Σωτήρας.

Στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την περιοχή του Καραβόμυλου, στην οποία αρχικά μπορούμε να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Σπήλαιο Ζερβάτη, ένα σχετικά μικρό σπηλαιοβάθρο αλλά εξίσου όμορφο το οποίο διατηρεί δύο μικρές λίμνες. Κατόπιν, συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή μας με την επίσκεψη στον Γεώτοπο Λίμνη / Πηγή Καραβόμυλου, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και υποβρύχιο σπήλαιο.

Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας στην ευρύτερη περιοχή του Καραβόμυλου με την επίσκεψή μας στον Γεώτοπο Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς γεώτοπους του νησιού. Σ’ αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και να επισκεφτούμε το χωριό Παλιά Βλαχάτα της Σάμης, όπου συναντάμε ερείπια από παλιά πέτρινα σπίτια, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τους σεισμούς του 1953. Στο χωριό αυτό, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ.

Στην συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς την πόλη της Σάμης όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Ναυτικό Μουσείο Σάμης όπως επίσης και την Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης. Τέλος, ολοκληρώνουμε τη γεωδιαδρομή μας με την επίσκεψή μας στην Αρχαία Σάμη – Ακρόπολη στην οποία έχουν βρεθεί λείψανα μεγάλου οικοδομήματος, πιθανώς ναού, καθώς επίσης και με μια επίσκεψη στη Μονή Αγίων Φανέντων».

Αντίστοιχα τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωδιαδρομή Σάμη – Βόρεια Κεφαλλονιά η οποία μπορεί να αποτελεί συνέχεια της γεωδιαδρομής της Σάμης. Έχει αφετηρία τον Καραβόμυλο ή την Αγία Ευφημία και τελικό προορισμό το Φισκάρδο, έχοντας στο ενδιάμεσο περιδιαβεί τους γεότοπους και τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της Πυλάρου και της Ερίσου.

Με βάση τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι η ένταξη του Γεωπάρκου Κεφαλλονιάς & Ιθάκης στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων, έχει μεγάλη σημασία για το νησί και τον Δήμο μας, καθώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την βελτίωση των υφιστάμενων και την δημιουργία νέων υποδομών, τον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων, την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων και των επιχειρηματιών καθώς και της προβολής τους. Φυσικά αναμένεται να επιφέρει οφέλη και στην τοπική μας οικονομία μέσω της αύξησης της αναγνωρισιμότητας, της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας της, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και συνακόλουθα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, σε βάθος τριετίας από την ανάδειξη μιας περιοχής ως γεωπάρκο, παρατηρείται αύξηση στο τουριστικό της προϊόν κατά τουλάχιστον 30%.

Ταυτόχρονα βέβαια, δεν γίνεται να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαιολογικού πλούτου των Πουλάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: poulatakefalonias.gr