Λίγη υπομονή…
Το 2020 έδωσε τη θέση του στο 2021 και αυτό, από χθες, αποτελεί παρελθόν, καθώς το διαδέχτηκε το 2022. Τα χρόνια παιρνούν, ωστόσο υπάρχει μια απεχθής σταθερά: ο κορωνοϊός και η πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και περισσότερους από 20 μήνες.
Τα (σωτήρια, καθώς σε προστατεύουν σε τεράστιο βαθμό από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο) εμβόλια είναι εδώ, ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον βάζει πολύ δύσκολα σε σύσσωμη την πλάση.
Φυσικά, τα σκευάσματα της Moderna, της Pfizer, το AstraZeneca, το J & J όπως και το Sputnik V και το κινέζικο χρειάζονται όλα τους αναμνηστική (3η, για την ώρα) δόση, καθώς μετά το πέρας σχεδόν του 6μήνου η «αποδοτικότητά» τους πέφτει αρκετά.
Τα πολύ καλά νέα, ωστόσο, έρχονται από την Ιαπωνία: μια επιστημονική ομάδα εκεί σχεδιάζει ένα εμβόλιο με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά της ευλογιάς, το οποίο θα το κάνουμε μονάχα μία φορά στην ζωή μας και θα μας προστατεύει εσαεί!
Ο επίτημος ερευνητής στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο του Τόκυο, Michinori Kohara, αναρωτιόταν αν μπορεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του ιού στα πρότυπα εκείνου κατά της ευλογιάς, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 30 χρόνια. Από τον Απρίλιο του 2020 ο Κοχάρα, μαζί με τον εθνικό οργανισμό λοιμωδών ασθενειών, ξεκίνησαν τις έρευνες. Επέλεξαν το μη παθογόνο στέλεχος της παραλλαγής του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται DIs, το οποίο μεταφέρει το γονίδιο της ακίδας της SARS-COV-2. Μέσα σε μια εβδομάδα το εμβόλιο αυτό, μπορεί να αναπτύξει στο σώμα ικανά αντισώματα ώστε να είναι ισυχρή η ανόσια. Μάλιστα, τα πειράματα σε ποντίκια έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα.
«Έχω εργαστεί σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως ο αδενοϊός και το αγγελιοφόρο RNA, αλλά το εμβόλιο που χρησιμοποιεί τον φορέα του ιού της δαμαλίτιδας είναι το πιο ισχυρό από όλα με λίγες παρενέργειες», είπε η Kohara στους The Japan Times σε συνέντευξή του. «Τα χαρακτηριστικά αυτού του εμβολίου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αντισώματα και δια βίου ανοσία».
Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και το 2024 θα ξεκινήσει- αν όλα πάνε καλά, φυσικά- η μαζική παραγωγή του, προκειμένου ο covid ν’ αποτελέσει οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν.
Μακάρι…
Πηγή: https://instanews.gr/